Koostisained

    3-4 keskmise suurusega õuna
    240 gjahu
    120 gpruuni või roosuhkrut
    2 tlvanillisuhkrut
    1,5 tlküpsetuspulbrit
     näpuotsatäis soola
    2 dlkeefirit või hapupiima
    100 gvõid
    2 muna
     suhkrut, kaneeli pealeraputamiseks
    Õunakookide retsepte on väga palju ja küllap on igal perenaisel oma retsepti järgi tehtud ubinakook, mida ta alati oma kallitele pakub. Õunad saavad koogil olla peal, all, vahel ja sees. Selles retseptis on nad sees. Meie õunu ei koori, sest nii jääb õun mõnusalt krõmps pärast küpsemist, ja õunte asemel või seas võid kasutada ka pirne. Seda retsepti nimetan ma ema ja tütre koogiks — meie peres käib nii, et kokast tütar juhib vägesid: dikteerib mulle retsepti, tükeldab õunad ja raputab koogile pärast suhkrut ja kaneeli, ja mina segan kokku taigna. See kook tahab pisut seismist ja tegelikult on ta kõige parem järgmisel päeval — hea võimalus teha kook varem valmis, kui ülejäänud maiasmokad uksest sisse astuvad.

    Valmistamine

    1. Puhasta ja tükelda õunad. Sega kokku kuivained. 
    2. Vala eraldi kaussi keefir või hapupiim, klopi sinna sisse munad. Sulata või, lase sel jahtuda ja sega siis keefiri-munasegu hulka. Lisa sinna ka eelnevalt kokku segatud kuivained. Lisa õunad ja sega läbi.
    3. Vala tainas eelnevalt võiga määritud koogivormi (mina kasutan kõrgema servaga 20 cm diameetriga klaasist vormi), raputa peale suhkrut ja kaneeli.
    4. Küpseta 180-kraadises ahjus 45 minutit kuni tund, vahepeal võid tikuga küpsust kontrollida. Lase enne söömist korralikult maha jahtuda. Enne serveerimist võid panna peale ka tuhksuhkrut või söö jäätisega, vaniljekastmega või niisama paljalt. Kook läheb seistes aina paremaks ja paremaks!
    KingitusOma Maitse