Suvine ja sügisene kohaliku saagi uputus pakub võimaluse värskeid juurikaid, puuvilju ja marju hapendada, marineerida, külmutada ja soolata. Juurviljadele n-ö teise elu andmise mõte pole tänapäeval enam niivõrd palju kinni vajaduses neid säilitada, kuivõrd maitsenaudinguid pakkuda.

See on sama nagu seentega: nende korjamisel kulub kümme korda rohkem energiat kui nende söömisel tagasi saab, ent just need metsaannid pakuvad harukordset maitseelamust. Samamoodi saab anda juurviljadele marinaadi abil juurde uusi nüansse ning imeda neist välja toorena peidus olevad maitsed ja aroomid.

Nii siis .... 3 päeva hapendatud juurviljade retseptid:

Hoidised

Peedid rosmariiniga

Vaja läheb

Noori punaseid ja kollaseid peete
Väheke valge veini äädikat
Rosmariini
Tilli
Allikavett
Söögiäädikat
Suhkurt
Meresoola
Musta pipart
Jamaika vürtsi

Valmistamine

Pese peedid ning keeda 5-7 minutit rohkes vees. Nii saab lahti mullamaitsest ja peedid muutuvad pehmemaks. Nüüd haara pihku koorija või viilutaja: tõmba peetidest viilakad. Tõsta viilakad purki ning lisa ohtralt hakitud tilli ja rosmariini. NB! Alati on võimalik peedid ka suure riiviga riivida.

Tõsta samal ajal pajas vesi keema, lisa mõlemad äädikad, suhkur, sool, pipar, vürts. Aja kõik pliidil keema ning seejärel eemalda tulelt. Marinaadi maitse peaks olema kergelt hapu, keskmiselt soolane, natukene magus ja aromaatne.

Nüüd kalla peetidele peale kuum marinaad. Kaaneta purk ja aseta köögirätikuga kaetud lauale alaspidi jahtuma. Lase juurviljadel kolm päeva marineerida ning naudi hea lambakarreega.

* * *
Hoidised

Kanges marinaadis punane sibul

Vaja läheb

Punast sibulat
Väheke valge veini äädikat
Allikavett
Söögiäädikas
Meresoola
Suhkurt
Musta pipart
Tilli

Valmistamine

Puhasta sibulad koortest, lõika pooleks ning viiluta väga terava noaga õhukesed viilakad. Tõsta purk sibulat täis ja lisa juurde ohtralt hakitud tilli. Lisa ka must pipar.

Tõsta samal ajal pajas vesi keema, lisa äädikas, suhkur, sool, pipar, vürts. Aja kõik pliidil keema ning seejärel eemalda tulelt. Marinaadi maitse peaks olema kergelt hapu, keskmiselt soolane, natukene magus ja aromaatne.

Kalla marinaad purki ning lisa juurde veel törts 30% söögiäädikat, et saaks tugevama leeme. Keera purk tagurpidi ning naudi 3-päeva pärast veiselihaburgeri või sealihaga.

* * *
Hoidised

Ingveri ja sidruniga porgandid

Vaja läheb

Väiksemaid porgandeid
Väheke valge veini äädikat
Allikavett
Meresoola
Suhkurt
Sidrunimahla ja -koort
Ingverit

Valmistamine

Pese kõik porgandid ning haara pihku koorija või viilutaja: tõmba porganditest ribad. Koori ka ingver ning lõika sellest imeõhukesed julienne'id. Pressi ühe sidruni mahl ning riivi poole sidruni koor. Tõsta porgandid kihiti ingveri ja sidrunikoorega purki. Lisa sidrunimahl.

Tõsta samal ajal pajas vesi keema, lisa valgeveini äädikas, suhkur ja sool. Aja kõik pliidil keema ning seejärel eemalda tulelt. Marinaadi maitse peaks olema kergelt hapu, keskmiselt soolane, natukene magus ja aromaatne.

Kalla marinaad porganditele peale. Kaaneta purk ja aseta köögirätikuga kaetud lauale alaspidi jahtuma. Lase juurviljadel kolm päeva marineerida ning naudi kala või kana juurde.

* * *
Hoidised

Tüümianiga suvekõrvits

Vaja läheb

Suvikõrvitsat
Väheke valge veini äädikat
Allikavett
Meresoola
Suhkur
Musta pipart
Jamaika vürtsi
Tilli
Tüümian

Valmistamine

Pese suvikõrvitsad ning haara pihku koorija või viilutaja: tõmba suvikõrvitsatest ribad ning tõsta need purki. Lisa juurde ka hakitud till ning okralt rebitud mõnus kogus tüümiani.

Tõsta samal ajal pajas vesi keema, lisa valgeveini äädikas, suhkur ja sool. Aja kõik pliidil keema ning seejärel eemalda tulelt. Marinaadi maitse peaks olema kergelt hapu, keskmiselt soolane, natukene magus ja aromaatne.

Nüüd kalla juurikatele peale kuum marinaad. Kaaneta purk ja aseta köögirätikuga kaetud lauale alaspidi jahtuma. Lase juurviljadel kolm päeva marineerida ning naudi kala ja burgeriga.