Guljašš on mõnus vana-koolikas ja kindlasti on paljudel oma mälestus kas
siis vanaema köögist või ka koolisööklast, kus aeg-ajalt ikka guljašši
pakuti. Algselt on guljašš pärit küll Ungarist ja on pigem tihke supi või
hautise nimetus, kuid nõuka ajal teisenes see kastmeks, mida serveeriti
tavaliselt koos kartuli või kartulipudruga.
  • Mis lihast? Selles on küsimus. Keskaegsest Ungari kuningriigist pärit originaalguljašš valmistati kas veise-, sea-, vasika- või lambalihast ning maitsestamisel kasutati kindlasti paprikat. Suppi jahuga ei paksendatud ning tomatikastet ka ei lisatud. Lihaks kasutati sageli kontidega lihatükke, mis pikalt haududes andsid supile või hautisele tummise maitse ning said koos köögiviljadega haududes hästi pehmeks. Samas supis või hautises küpsesid sageli ka köögiviljad, millest üheks oli tihti kartul.
  • Meie kandis võidukäiku teinud guljaši nimega kaste valmib peamiselt pehmest sealihast, tomatipastast, jahuga paksendatud kastmest ning maitset lisab paprikapulber. Tegemist on pigem lihtsa kastmega, mis vaatamata valmistuskäigu lihtsusele maitseb suurepäraselt ja on paljude lemmikuks.
  • Guljaši puhul on iseloomulik liha kuubikuline tükeldus, mis eristab guljašši näiteks böfstrooganovist (mille puhul tükeldatakse veiseliha ribadena). Kuubikuline tükeldus esitab liha kvaliteedile nõudmised ehk siis liha peab olema pehme ja parajalt haudunud, et tulemuseks oleks õige pehmusega lihatükid. Kõige kindlam on kasutada guljaši puhul seafileed või muud pehmet sealihatükki.

VANA KOOLI GULJAŠŠ

4–6-le

600 g pehmet kuubikuteks tükeldatud sea- või veiseliha
1 hakitud sibul
1–2 sl tomatipastat
1 sl jahu
4 dl vett
soola ja pipart
praadimiseks õli
soovi korral paprikapulbrit, muskaatpähklit vm

Pruunista kuubikuteks lõigatud liha koos hakitud sibulaga pannil õli sees. Lisa tomatipasta, soovi korral ka paprikapulber ja kuumuta korra läbi. Kalla peale vesi ning hauta vaiksel kuumusel, kuni liha on pehme. Lisa vähese külma veega segatud jahu, keeda läbi, kuni kaste pakseneb, ja maitsesta siis soola, pipra ja muu meelepärasega. Serveeri kas koos keedetud riisi, kartulite või kartulipudru ning
värske salatiga. Marineeritud kurgid on ka head — nostalgitsejatele parim.

KingitusOma Maitse