Maitseveed ning alkoholivabad külmad joogid nirisevad igal piknikul, ilmaga vedanud sünnipäeval, aga ka argipäevaste toimetuste juures. Tühipaljas vesi ei tundu paljude jaoks enam ahvatlev, aga kui lisada veele värskeid marju ja puuvilju, muutub see arvamus kindlasti.

MAITSEVESI KIIVI JA GRANAAT­ÕUNAGA
Siia pane maitseks veidi laimi. Mõnus eksootiline kooslus.

MAITSEVESI JÕHVIKA JA KANEELIGA
Lisa veele peoga värskeid või külmutatud jõhvikaid, õunaviile, mõned nelgiterad ja kaneelikoor. Lase veel veidike tõmmata ja serveeri.

MAITSEVESI MAASIKATE JA MUSTIKATEGA
Lisaks marjadele lisa vette ka rebi­tud piparmündilehti. Värskendamise nõks aitab ka marjade hapukusel paremini mõjule pääseda.

MAITSEVESI SIDRUNI JA GREIBIGA
Sidruniviiludele vahelduseks sega vette võrdses koguses greibi- ja sidruniviile, lisa värskeid piparmündilehti ja kui soovid, siis ka õhukesi kurgilaaste. Need sobivad siia imehästi.

Soovitus! Vala värsked marjad jääkuubikuvormidesse, vala sisse vesi ning tõsta sügavkülma. Lisa kuubikuid veele vahetult enne serveerimist.

NÄDALAVAHETUSEKS! TEE ISE! Jahutavad maitseveed
Foto: Kadri Valsberg

LAPSELIKE ARBUUSIMELONIPALLIKESTEGA MAITSEVESI

Lastel löövad silmad särama, kui kannus ujuvad arbuusi- ja melonipallid. Ideaalne ja efekte ka näiteks piknikul. Lihtsalt vooli spetsiaalse lusikaga melonist ja arbuusist pallikesed ja tõsta karpi. Pane need sobilikul hetkel kannu ja kalla vesi peale.

NÄDALAVAHETUSEKS! TEE ISE! Jahutavad maitseveed
Foto: Kadri Valsberg

Hea teada! Poodides müüakse ka spetsiaalseid lusikaid, millega sellised pallikesi meisterdada.

JÄÄLILLEVESI TÜÜMIANIGA

NÄDALAVAHETUSEKS! TEE ISE! Jahutavad maitseveed
Foto: Kadri Valsberg


Eriliselt piduliku mulje jätavad veele õuntest valmistatud jäälilled, mis teevad iga klaasitäie vett eriti ilusaks. Lõika õun pooleks, võta lusikaga seemnesisu välja ning lõika õun eriti õhukesteks viiludeks. Keera viilud üksteise järel rulli, et tekiks lilleefekt, ning kinnita hambatikuga. Pane sügavkülma. Kui õunalilled on külmunud, võta tikud vaikselt välja, lisa klaasi jää, siis lillekesed ning vala sinna vesi. Kõige peale tõsta tüümianivars.

Hea teada!
YouTube’ist leiad väga hea õpetuse, kuidas õunalillekesi teha. Otsingusõnaks toksi lahtrisse “Apple flower design”.

RETSEPTE

ROSMARIINIGA GREIBILIMONAAD — tsitrused armastavad ürte!

NÄDALAVAHETUSEKS! TEE ISE! Jahutavad maitseveed
Foto: Kadri Valsberg

2-le

ROSMARIINISIIRUP:
2 rosmariinivart
200 g toorroosuhkrut
200 ml vett
GREIBIMAHL:
2 suurema greibi pressitud mahl
2,5 dl gaseeritud vett

Rosmariinisiirupi jaoks vala vesi potti ning lisa suhkur. Lase vesi keema ja sega, kuni suhkur on lahustunud. Vala suhkruvesi eraldi kaanega anumasse ja lisa rosmariinivarred. Jäta siirup umbes tunniks ajaks seisma. Siirup säilib ka pärast väga hästi külmkapis. Sellest kogusest jääb teisekski korraks veel piisavalt siirupit.
Pressi greibist mahl välja. Võta kaks tassi. Vala tasside põhja natuke siirupit, greibimahla ja mullivett. Kaunista värske rosmariinioksaga.

ALKOHOLIVABA MOLOTOV — aroomide lummuses!

NÄDALAVAHETUSEKS! TEE ISE! Jahutavad maitseveed
Foto: Kadri Valsberg

1-le

0,5 laimi, peotäis piparmündilehti, 2 tl toorroosuhkrut, peotäis jääd, 0,5 klaasitäit mullivett või Sprite’i

Tambi ja suru sektoriteks lõigatud laimi koos suhkruga klaasipõhjas uhmriga nii, et laimist voolaks mahl välja. Lisa peotäis piparmündilehti, blenderis purustatud jää ning mullivesi. Kui tahad, et maitse jääks magusam, kasuta mullivee asemel Sprite’i.

ARBUUSI-ANANASSILIMONAAD — lastepidude lemmikjook!

NÄDALAVAHETUSEKS! TEE ISE! Jahutavad maitseveed
Foto: Kadri Valsberg

6-le

0,5 arbuusi mahl, 5 dl ananassimahla, tunde järgi mullivett, natuke sidrunimahla, jääd

Lõika arbuus pooleks, võta sisu välja ja blenderda ühtlaseks. Vala
saadud mahl läbi sõela arbuusi sisse tagasi, lisa ananassimahl ja
mullivesi ning pigista sisse natuke sidrunit. Serveeri jääga.

SUVISELT VÄRKSENDAV BOOL — peolaua tõmbenumber!

NÄDALAVAHETUSEKS! TEE ISE! Jahutavad maitseveed
Foto: Kadri Valsberg

5–6-le

2 väiksemat apelsini
2 kiivit
2 laimi
peotäis maasikaid
peotäis granaatõuna seemneid
peotäis mustikaid
500 ml ananassimahla
500 ml greibitoonikut
soovi korral jääkuubikuid

Viiluta apelsinid, kiivid ja laimid rõngasteks, poolita maasikad. Pane kõik puuviljad ja marjad suurde boolikaussi. Lisa ananassimahl ja enne serveerimist greibitoonik. Võid lisada ka jääd.

Soovitused!

  • Asenda ananassimahl jõhvikamahlaga, ka see sobib siia kooslusesse hästi.
  • Boolis saad kasutada külmutatud jõhvikaid ja pohli, samuti on head külmutatud viinamarjad. Kuid veerikkad ja õrna viljalihaga maasikad ja vaarikad jäävad paremad värskena.
Oma Maitse