Koostisained

300 gveise sisefilee keskmist osa ehk nn Chateaubriandi lõige
1 tlkuivatatud tüümiani
 soola, purustatud musta pipart
0,5 tlsoovi korral sinepiseemneid
1 slriisiidu- või muud õli
20 gvõid
 KASTE
1 mugulsibul või 3–4 šalottsibulat
0,5 küüslauku
10 musta pipra tera
 punt tüümiani
2-3 slteralist sinepit või 1 tl sinepiseemneid
3 slsõstraželeed
2-3 dlpunast veini
5 dlpuljongit
3-4 sl35% rõõska koort või 30 g võid
 LISANDIKS
 köögivilju, nt kartulit, maapirni, brokolit jne
 soola
 soovi korral küüslauku
Maitsva koosluse õnnestumiseks alusta lihatükist. Võtame siinkohal eeskujuks klassikalise ja piduliku Chateaubriandi, mis on valmistatud sisefilee keskosast ja serveeritud hiljem portsjonitena. 300-grammisest tükist piisab kolmele väikese isuga inimesele või siis täitva roana kahele.

Valmistamine

  1. Puhasta filee võimalikest kelmetest, kuivata pind majapidamispaberiga. Sega omavahel 1 tl kuivatatud tüümiani, maitse järgi soola ja purustatud musta pipart, soovi korral pisut sinepiseemneid. Veereta lihatükki segus nii, et kõik küljed oleksid maitsestatud. Jäta toatemperatuurile teiste toimetuste ajaks ootele, et külmas seisnud liha pisut soojeneks ja seetõttu paremini pruunistuks.
  2. Pane valmis kastmeained, muu hulgas tükelda 1 suurem mugulsibul või kolm-neli šalottsibulat, koori pool küüslauku.
  3. Valmista ette lisandid. Traditsioonilise kartuli juurde võiks “kergenduseks” lisada maitsekooslust vääristava maapirni koos brokoliga. Lõika kartulid sektoriteks ning keeda soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Seejärel nõruta ning sega kausis läbi õli ning soovi korral tükeldatud küüslauguga. Jäta ootele. Valmista brokoli ja maapirn ette aurutamiseks või keetmiseks. Maapirn maitseb ühtmoodi hästi nii toorelt kui ka küpsetatult. Eelista aurutamist, kuna sel moel püsib maapirni tekstuur sobivaim ja toiteväärtus suurem. Pigem kuumuta vähem kui rohkem, sest toorest tekstuurist tulenev krõmpsuvus on roas väga meeldiv. 
  4. Kuumuta pann üsna kuumaks ning lisa siis pisut õli. Soovitan riisiiduõli, mis on neutraalse maitsega ja kannatab kõrgeid temperatuure. Tõsta peale lihatükk ning pruunista seda igast küljest. Maitselisa saamiseks pane pruunistamise lõpupoole pannile ka tükike võid ning pöörita tekkinud maitseka pannirasva sees lihatükki enne, kui selle ahju küpsema paned. Kontrolli panni tulisust, liiga tugeva kuumusega tekib pannile mõru kiht, mis ei sobi kastme valmistamiseks.
  5. Eemalda pann tulelt ning jäta kastme valmistamiseks ootele. Tõsta pruunistunud lihatükk ahjuplaadile või küpsetusvormi ning võimalusel torka sisse lihatermomeeter, et saavutada soovitud küpsusaste. Küpseta 190 °C juures kuni 30 minutit, sel ajal jõuad valmistada kõik lisandid. Mõne aja pärast lisa ahju ahjuplaadile ühe kihina laotud kartulisektorid. 
  6. Pane pannile väikesed sibulatükid ning soovi korral veel tükike võid või pisut puljongit, et saaksid pannile kinnitunud head maitsed kergemalt kätte. Hauta sibul pehmeks ning lisa siis kõik ülejäänud ained: terved küüslauguküüned, mõned musta pipra terad, väike punt tüümiani, 2 sl teralist sinepit või 1 tl sinepiseemneid, 3 sl sõstraželeed, 2,5 dl punast veini. Sega hästi läbi, lisa 5–6 dl head puljongit ning keeda mõõdukas kuumuses ligi 15 minutit. Kontrolli maitsestust, vajadusel pane juurde mõnda olemasolevat kastmekomponenti, soola või tšillit.
  7. Vala tihe ja maitsekas kaste läbi sõela potti ning kuumuta uuesti keemiseni. Sobiv kogus oleks 2,5 dl, et see oleks piisavalt maitsekas ja tihe. Vajadusel redutseeri ehk keeda kastet tihendamiseks kokku. Vahetult enne serveerimist vispelda kastmele hulka 1–2 sl rõõska koort või tükike võid. See teeb kastme maitse täiuslikumaks ja veelgi siidisemaks. 
  8. Auruta või keeda maapirn ja brokoli soovitud küpsuseni. 
  9. Kui liha sisetemperatuur on saavutamas 60 °C, võta see ahjust ning mähi fooliumi sisse. Kui kartulid pole piisava jumekusega – küpsed on need kindlasti –, siis võid ahjutemperatuuri tõsta või valida grillrežiimi. Pane valmis soojad serveerimistaldrikud, sest nii suudad hoida hea toidu söömisväärilist kvaliteeti.
  10. Lõika kuni 10 minutit seisnud lihatükist sobivad portsjonid ning tõsta koos muude värvikate lisanditega soojadele taldrikule. Serveeri kuuma kastmega – ning su taldrikutel on 100% armastust.
KingitusOma Maitse