Koostisained

  • 10 portsjonit
 Küpsisepõhi
150 gpehmet võid
2 dlrafineerimata toorsuhkrut
6 dltäisteraspeltajahu
1 suurem muna
1 tlvanillsuhkrut
 veidi vett
 Vahukoore-kohupiimakreem
5 dl35% koort
500 gkohupiimapastat
1 vanillikaunast kraabitud seemned
1 dlsuhkrut
1 laimi mahl
 Vahekihtideks ja kaunistamiseks
 ohtralt värskeid maasikaid
 värskeid melissi- või mündilehti
Imelihtne vormikook, mis järgib meie nostalgilise staari ehk küpsisetordi loogikat, kuid erinev on see, et kook pistetakse lõpuks sügavkülma. Koogi puhul võib kasutada kandilisi kaerajahust küpsiseid. Kui neid ei ole käepärast, võid küpsised eelnevalt ise valmis teha. Nii on lihtsam kooki vormi laduda.

Valmistamine

  1. Tee kõigepealt küpsised. Vahusta toasoe või suhkru ja vanillsuhkruga. Lisa siis muna ja sega läbi. Sega juurde jahu ja töötle mass ühtlaseks tainaks. Võid seda teha köögikombainis või kätega vajutades. Vajadusel lisa veidi vett. Rulli tainas kas majapidamiskile või küpsetuspaberi vahel umbes 0,5 cm paksuseks ja lõika küpsisest ruudud. Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 180 kraadi juures 10-12 minutit, kuni küpsiste ääred hakkavad kergelt pruunistuma.
  2. Kreemi jaoks klopi koor koos kohupiima, suhkru ja vanilliga kreemjaks vahuks.
  3. Laota kolmandik küpsistest koogivormi, laota sinna peale tükeldatud maasikad ja kalla peale pool kohupiimakreemist. Valmis ümmarguste küpsiste puhul võid osa küpsiseid purustada ja nii küpsiste vahele jäävad augud puruga täita. Kohupiimakreemi peale laota teine kolmandik küpsiseid, millele taas tükeldatud maasikad ja teine pool kohupiimakreemist. Töötle viimane kolmandik küpsistest puruks ja puista koogi pinnale.
  4. Aseta kook sügavkülma neljaks tunniks kuni terveks ööks. Serveerides laota koogile peale tükeldatud maasikaid ja puista melissi- või mündilehti. Lase enne serveerimist umbes pool tundi toatemperatuuril seista, et kook veidi sulaks.
Oma Maitse