Mida teha toiduülejääkidega? Valmista näiteks juurviljagalette
Krõbedal muretainapõhjal vabakujuline lihtne pirukas ehk galette peaks kuuluma iga nutika kodukoka kuldvaramusse, kuna pakub lõputult võimalusi täidiste osas. Galette sobib koos värske salatiga lõunaks või kergeks õhtueineks.
Koostisosad:
Tainas
- 2.5 dl Nisujahu
- 0.5 tl Kuivatatud tüümiani
- 0.5 tl Meresoola
- 90 g Külma võid
- 3 sl Külma vett
Täidis
- 200 g Röstitud erinevaid juurikaid (näiteks kartuleid, porgandeid, peeti)
- 70 g Tükkideks murendatud mozzarella juustu
- Värsket tüümiani
- Palsamiveiniäädikat
- Meresoola
- Musta pipart
Siinne pirukas on röstitud ahjujuurikatest, kuid võist krõbeduse ja imelise maitse saanud pirukapõhjale saad laotada silmi kirjuks võtvas valikus toidujääke. Kana, sealiha, sink, peekon, seened, köögiviljad, erinevad kappi jäänud juustujupid - kõik sobib! Ise tehtud taina asemel võid pirukapõhjaks kasutada 250 g valmis muretainast (mitte magusat ja soovitavalt võiga).
Retsept pärineb Mari-Liis Ilover'i uuest kokaraamatust "Targa kokkaja retseptiraamat. Ülimaitsvalt ülejääkidest":
"Igaüks, kes kodus toitu valmistab, teab, et ükskõik kui täpselt ka toidukoguseid ei planeeri, ikka jääb söögikordadest sageli üht-teist üle. Eelmise päeva toitu lihtsalt üles soojendada tundub paljudele igav. Toidujäägid on aga suurepärane algmaterjal, et lihtsatest koostisosadest, vähese vaevaga ja kiiresti meisterdada midagi täiesti uut ja põnevat. Siit raamatust leiate üle 60 lihtsa koduse retsepti, mille kõigi ühisnimetaja on „uuskasutus köögis”. Rõhk on sõnadel „kodusus” ja „lihtsus”, sest pea kõik raamatus olevad toidud valmivad kodus enamasti olemas olevatest toiduainetest ning maitsevad kogu perele!"