Koostisained

    1 kgsinimerekarpe
    3-4 šalottsibulat või 1 suurem mugulsibult
    2-3 küüslauguküünt
    2 sloliiviõli
    30 gvõid
     soovi korral peeneks hakitud tšillit
     mõned oksad tüümiani
    1-2 dlvalget veini
    3-4 slpeeneks hakitud peterselli
    Sinimerikarbid on mõnus seltskonnaroog, mille kallal pole tarvis kahvli-noaga peenutseda. Sini- ja pisut suuremaid rohemerikarpe müüakse meil nii jahutatuna ehk elusana kui ka eelnevalt kuumtöödeldult ja sügavkülmutatuna. Kes kulinaarsetel rannikualadel tihe külaline, ei jäta karpe sealsetes söögikohtades mingil juhul tähelepanuta ning otsib valmistusvõimalusi tõenäoliselt ka kodumaal. Klassikaline valmistuskäik on imelihtne. Kel see kord juba selge, saab vabalt improviseerida mitmesuguste lisandite ja maitsetega. Näiteks võib katsetada kookospiimaga, kasutades sibulale ja veinile lisaks ka rohkelt vürtse või karripastasid.

    Kõigepealt uuri, kas kõik rannakarbid on söögikõlblikud. Vala värske merelõhnaga karbid võrgust suurde veega täidetud kaussi. Viska ära need, mis on katkised või avanenud sel moel, et ei reageeri enam vajutamisele ega sulge oma karpi. Kui karpide pinnale on jäänud väga palju meriheina, eemalda see. Loputa karpe vees seni, kuni vesi jääb puhtaks.

    Võta võimalikult suur keedunõu, mis mahutaks kõik karbid vabalt ära. Arvesta, et avanenult võtavad karbid potis pisut enam ruumi.

    Valmistamine

    1. Haki sibulad ja küüslauk peeneks. 
    2. Kuumuta suures potis mõõdukas kuumuses õli-võisegu sees sibula- ja küüslaugutükid pehmeks. Soovi korral lisa ka tšillit.
    3. Tõsta potis kuumust ning lisa tüümianioksad ja rannakarbid. Sega hästi läbi ning vala peale vein. Sega veel hästi läbi ning kata siis pott kaanega.
    4. Kuumuta 3–5 minutit, et kõik karbid avaneksid. Kinnised viska minema.
    5. Lisa petersell ning sega hästi läbi. Tõsta karbid koos leemega eelkuumutatud kaussi ja serveeri kohe. Lisandiks paku krõbeda kooriku ja pehme sisuga saia, mis imab maitserikast leent. Kahvliga on karpe üsna tüütu süüa, kasuta molluski kättesaamiseks tühja karbipoolikut.
    NB! Ära sügavkülmuta elusaid karpe - molluskid hukkuvad ega kõlba enam.
    KingitusOma Maitse