Koostisained

  • 40 min
  • 4 portsjonit
 RETSEPT
4 dlVesi
1 tkKaneelikoor
 Kristallsuhkur (maitse järgi)
300 gÕun (kooritud ja tükeldatud)
6 kääruTume leib
 SERVEERIMISEKS
 Kaneel (jahvatatud)
Ma ei tea, kuidas on teistega lood, aga minule on geenisügavustesse kirja pandud, et leiba ära ei visata. Alati kui mõni üksik käär on leivakapi nurgas uue jume saanud, käib prügikasti avades mul südame alt jõnks läbi. Oleks pidanud teda varem märkama, vähem varuma või hoopis mõneks toiduks ära kasutama. Näiteks leivasupiks, mida lapsepõlvekodus alati valmistati, kuid mis nüüdsel ajal on üsna harv roog.

Põhimõtteliselt sobivad leivasupi tegemiseks mis tahes leivasordid, kuigi traditsioone austades meeldivad mulle kõige rohkem lihtsamad, ilma seemnete ja köömneteta leivasordid. Värskendame retseptimälu, olles seejuures ka pisut uuendusmeelsed.

SOOVITUSED

  • Kuna leib on tärkliserikas, kipub see kuumutamisel kergesti põhja kõrbema, seepärast ära unusta rooga pliidile ning sega hoolsalt.
  • Vajadusel lisa leivasupile vett või mõnda sobivat puuvilja-marjamahla.
  • Leivale sobivad hästi tüüpilised pagarimaitseained: kardemon, kaneel, ingver, aniis.
  • Leivasuppide klassika on valmistatud koos rosinatega, proovi ka muid kuivatatud puuvilju-marju. Serveeri lihtsamat leivasuppi mõnikord ka värskete või külmutatud marjadega.
  • Leivasupp on muidu küllalt raske toit, aga seda on võimalik muuta kergemaks näiteks õuntega.

Valmistamine

  1. Pane vette kaneelikoored ja suhkur ning kuumuta õunad seal poolpehmeks. Lisa tükeldatud leib ning keeda mõõdukas kuumuses ühtlaseks. 
  2. Kontrolli maitsestust ja serveeri pisut jahtunult kas piima või lahja hapukoorega. Peale raputa kaneeli.
PromoOma Maitse