28.08.2017, 11:57
Külm ja kergelt hapendatud peedi supp mädarõikaga
Soojad ja unised keskpäevad septembris on väärtus omaette. Slaavi köögi juurtega peedisupp rõhutab oma päritolu veelgi läbi hapenduskunsti harjumuspärase valdamise. Kõik saab alguse sellest, et peet tuleb valmis tükeldada juba paar päeva varem.
FOTO:
Koostisosad:
RETSEPT
- 3 tk Kooritud ja viilutatud peet
- 3 tk Kooritud ja tükeldatud kartul
- 1 tk Kooritud ja tükeldatud porgand
- 1 tk Hakitud sibul
- Õli praadimiseks
- 1 l Köögiviljapuljong
- 1 tl Mesi
- Sool
- Must piapr
- Värske peenelt riivitud mädarõigas
- Serveerimiseks keedetud muna, hakitud kurk, maitseroheline vm meelepärane
1. Pane tükeldatud toores peet paar päeva varem hapnema. Selleks lisa 1 liitrile veele 1 tl soola ja aseta peet soolaleeme sisse. Jäta toatemperatuurile hapnema.
2. Tõsta peet soolamisvedelikust välja ja tükelda. Kuumuta poti põhjas õli ja prae sibulat keskmisel kuumusel mõni minut. Lisa siis porgand ja kuumuta õliga läbi. Kalla juurde peet, kartul ja puljong ning lase keema tõusta. Keeda, kuni köögiviljad on pehmed.
3. Maitsesta suppi soola, suhkru ja pipraga. Äkilisema maitsenüansi jaoks lisa ka mädarõigast. Jahuta ja lisa 2–3 dl hapendatud peetide vedelikku. Kontrolli maitseid. Serveeri külmkapikülmana ja paku juurde hakitud keedumuna, hakitud maitserohelist ja muud meelepärast.