Koostisained

  • 750 portsjonit
1 lvett
3,5-4 slsoola
500 gHiina kapsast
2 porgandit
3 slvärskelt riivitud ingverijuurt
4-5 küüslauguküünt
2 väikest mugulsibulat
2-3 keskmise suurusega tšillit
 soovi korral säilitusaineteta kalakastet
Korea rahvustoitu kimchi’t valmistatakse kümnetes teisendites, meie pakume mõnusa variandi Hiina kapsast ja porgandist. Kimchi on üks tõsine vürtsipuhang selleks puhuks, kui sind viirused peaksid kimbutama. Toiduelamuseks võiks seda kooslust samuti nimetada, sest meie mõistes on tegu lihtsalt hapendatud kapsaga, millel on rida eksootilisi lisandeid. Siinkohal on hea retseptis rõhutada pehmemaitselise Hiina kapsa osatähtsust. Kes soovib, võib salatisse panna ka muid köögivilju, näiteks mõru mekki andvaid rediseid.

Valmistamine

  1. Lahusta sool vees, tulemus peab olema tuntavalt soolane. Kasuta naturaalset mere- või mäesoola, kuid väldi n-ö parendatud koostisega soolatooteid.
  2. Haki kapsas üsna suuretükiliseks, porgandi võid kartulikoorijaga riivida õhukesteks ribadeks.
  3. Sega kapsas ja porgand soolvette ning hoia neid seal vajutise all mõned tunnid või veelgi parem üleöö, kuni viljad pehmenevad. Samas liigne leotamine muudab maitse häirivalt soolaseks. Kontrolli tulemust ning vajadusel uhu köögiviljad enne vürtside lisamist külma veega üle.
  4. Valmista ette maitseandjad: riivi ingver, haki küüslauk, sibul ja tšilli häst peeneks. Kui kogus tundub meeletu, siis on hea teada, et kimchi imab endasse palju vürtsikust ning peabki olema "tuleneelajate roog”. Sega maitseained ühtlaseks pastaks, soovi korral maitsesta kalakastmega. Sel juhul on oluline, et kalakaste oleks ilma säilitusaineteta, vastasel korral hapnemine ei õnnestu.
  5. Nõruta köögiviljad, kuid hoia pisut soolaleent alles. Kui viljad on väga soolased, uhu need külma veega üle, kui magedad, sega hulka soola.
  6. Ühenda porgand-kapsas maitsepastaga ning topi tihedalt purki. Suru, kuni vedelik kerkib pinnale. Kui vaja, lisa varutud soolaleent.
  7. Hoia purki vajutise ning tolmu ja äädikakärbeste eest kaitsmiseks riide või paberi all. Säilita toasoojas ning maitse kimchi’t iga päev.
  8. Kui oled hapnemisega rahul (mõnele sobib salat ühe päeva, teisele nädala pärast), hoia kimchi’t külmikus. Arvesta, et hapnemine käib vaikses tempos ikka edasi ning seepärast ei säili see salat väga pikalt.
Oma Maitse