Koostisained

     KARTULIRÖSTI
    1 kgeelmisel päeval keedetud kartuleid
    1 tlsoola
    90 gvõid
     ZÜRCHER GESCHNETZELTES (ZÜRICHI VASIKALIHAKASTE)
     võid praadimiseks
    800 gväikesteks tükkideks viilutatud vasikaliha (klassikalise variandi puhul asendada 200 g vasikaliha 280 g vasikaneerudega)
    1 sljahu
    0,75 tlsoola
     natuke pipart
    1 peeneks hakitud sibul
    200 gõhukeseks viilutatud seeni (šampinjone, aga ka teised seened sobivad. Võib teha ka ilma nendeta, mulle maitseb nii kõige paremini)
    1 dlvalget veini
    2,5 dlvahukoort
    1 dllihapuljongit
    1 slmaisitärklist
     maitsestamiseks soola ja pipart
    3 slhästi peeneks hakitud suurelehelist peterselli
    Need toidud kuuluvad Šveitsi köögi klassikasse. Miks küll eestlased kui suured kartulisööjad röstit ei leiutanud? See on parim viis eelmisel päeval keedetud ja järele jäänud kartulitest lahti saamiseks. Retsepti toob teieni "Minu Šveitsi" raamatu autor Anu Elmer-Ehin. Raamat on äsja ilmunud kirjastuselt Petrone Print.

    Valmistamine

    KARTULIRÖSTI
    1. Kartulid koorida ja riivida jämeda riiviga. Lisada sool. Kuumutada pool või kogusest keskmise suurusega pannil, seejärel asetada pannile riivitud kartul ning umbes viie minuti pärast tasandada kergelt surudes pannilabidaga lamedaks.
    2. Küpsetada keskmisel kuumusel umbes 15 minutit. Suruda veel kord tasaseks ja lisada pisut võid servadesse. Lasta küpseda seni, kui kartul muutub servadest kergelt pruunikaks. Nüüd on aeg rösti ümber pöörata. Selleks kasutada suurt lamedat taldrikut või kaant. Ümberpööratud rösti ettevaatlikult tagasi pannile libistada. Lisada järelejäänud või ja lasta ka teisel poolel küpseda kuldpruuni värvuseni, umbes 15 minutit. Serveerida kuumalt.
    3. Rösti juurde sobib suurepäraselt praetud muna, aga ka spinat, peekon, juust ja ka liha, eriti aga Zürcher Geschnetzeltes.
    VASIKALIHAKASTE
    1. Praeahi soojendada 60 kraadini. Pliidil kuumutada praepannil või särisema. Liha panna väikeste portsjonite kaupa pannile, umbes 3 minutiks, peale puistata pisut jahu, lisada soola ja pipart, eemaldada pannilt ning panna ahju sooja. Kui kõik liha on praetud, vähendada kuumust. Vajaduse korral eemaldada liiga pruuniks muutunud või köögipaberiga ning lisada pisut uut võid.
    2. Sibul praadida kuldkollaseks, lisada seened ja hautada veel umbes 5 minutit.
    3. Lisada veini, lasta sellel peaaegu täielikult aurustuda. Segada vahukoor, puljong ja maisitärklis ning lisada pannile, korraks keema lasta. Vähendada kuumust ning lasta kastmel umbes 3 minutit podiseda, maitsestada soola ja pipraga. 
    4. Lisada liha ja pool peterselli kogusest, kuumutada see kergelt läbi. Kaste asetada taldrikule ja kaunistada ülejäänud peterselliga.
    KingitusOma Maitse