Kohupiimapirukas
Koostisosad:
Taigen
- 2.5 dl piima
- 30 g pärmi
- 2 sl suhkrut
- tl soola
- 3 sl sulavõid
- dl nisujahu (450g)
Täidis
- 3 tk muna
- 1 dl suhkrut
- 1 kg kohupiima
- 1 dl mett
- 1 dl hapukoort
- 1.5 sl jahu või mannat
- veidi soola
Munad vahustada suhkru ja meega, lisada lahtihõõrutud kohupiim ja hapukoor, segada ühtlaseks, lisada jahu või manna ja maitsestada vähese soolaga. Segada ühtlaseks massiks. Valmistada eelkergitusega pärmitaigen. Selleks lisada leigele piimale vähese piimaga vedeldatud pärm ja sõeluda juurde pool jahukogusest. Segada hoolikalt ja jätta sooja kohta kaetult umbes 20 minutiks kerkima. Kui taigna maht on kahekordistunud, lisada sool, sõeluda juurde ülejäänud jahu. Lõpuks lisada sulavõi ja segada ning sõtkuda ühtlane taigen. Sõtkuda, kuni taigen on läikiv ning lööb kausi ja käte küljest lahti. Taigen panna kaetult sooja kohta kerkima. Kerkimise ajal lüüa taignat paar korda alla. Kerkinud taigen rullida jahusel laual ahjuplaadi suuruseks. panna rasvainega määritud ahjuplaadile, servad pöörata üles. Veidi taignat jätta alles piruka kaunistamiseks. Täidis panna taignale, jaotada ühtlaselt. Ülejäänud taigen rullida lahti ja lõigata sellest ribad. Ribadest moodustada piruka pinnale kaunistus. Piruka servad ja kaunistusribad määrida enne ahju panemist munamäärdega (1 muna kohta 1 sl vett). Küpsetada pirukat 200-220 C juures. Küpsust kontrollida puutikuga.
Jahtunult lõigata tükkideks.