Koostisained

  • 6 portsjonit
4 röstsaiaviilu
5-6 vürtsikilu- või anšoovisefileed
2 küüslauguküünt
 pisut soola, suhkrut
0,5 sidruni mahl
1 tlWorcestershire’i kastet
2 munakollast
1,5 dlextra virgin’i oliiviõli
 punt Rooma salatit
50 gparmesani
Salat on nime saanud Mehhiko-USA piirilinnas töötanud kokalt Caesar Cardinilt, kelle köögis ühel legendaarsel päeval 1924. aastal polnud eriti palju toiduaineid. Kuna uudsed lahendused näisid püsikundedele meeldivat, nende hulgas ka mõnele Hollywoodi staarile, sai sellest salatist hitt. Päris algupärane retsept anšooviseid ei sisalda. Tõsi, väikese koguse anšoovist leiab originaalversiooni Worcestershire’i kastmest, kuid rõhutatult kalaseks muutus roog aastaid hiljem. Ning selles mõttes pole ka erilist vahet, kas tegu on ehedate Vahemere anšoovistega või näiteks Läänemere vürtsikiludega, mis samuti muna kreemja maitsega hästi sobivad.

Valmistamine

  1. Valmista ette lisandid. Röstsaiad ei vaja krõbedaks tulemuseks ilmtingimata õliga piserdamist. Tervisesõbralik oleks kasutada täisterasaia. Sõltuvalt kuubiku suurusest, mis jääb sinu otsustada, võib küpsemine 200-kraadises ahjus võtta kuni 5 minutit. Riivi või lõika aedviljakoorijaga parmesanist laastud. Ükski teist tüüpi juust ei anna sellele salatile oodatud maitset.
  2. Purusta kalafileed koos küüslauguga ühtlaseks pastaks. Kasuta selleks uhmrit, sausegurit või hoopis küüslaugupressi. Maitsesta soola, suhkru ja sidrunimahlaga.
  3. Sega kausis kala-küüslaugupasta Worcestershire’i kastme ja munakollastega. Kaste muutub ühtlaselt tihedaks, kui kasutad toasooje mune ja õli.
  4. Vispelda segu ning alusta peenikese joana oliiviõli lisamist. Võid kasutada selle tarvis ka köögikombaini. Oluline on, et segamise käigus muutuks kaste majoneesisarnaseks.
  5. Rebi kaussi kastme hulka suupärased Rooma salati tükid. Sega hästi läbi ning serveeri parmesanilaastude ja saiakuubikutega.
SOOVITUSED!
  • Lisa salatile pehme munakollasega vuti- või kanamuna. Efektne ja originaalilähedane on kasutada sooja vedela munakollasega pošeeritud ehk upumuna.
  • Saad toitva põhiroa, kui lisad salatile sidruniga maitsestatud grillitud kanafileed.
  • Mereandide armastajana serveeri salatit tšilliõlis vokitud krevettide või kalmaaridega. Päris maitsev on salat ka maheda soola- või kuumsuitsulõhega.
Oma Maitse