Kanamaksasalat
Koostisosad:
RETSEPT
- 1 kg Kanamaks
- 2 tk Punane sibul
- tükike Või
- 0.5 dl Rõõsk koor 35%-line
- Murulauk
- 100 g Seedermänni seemned
- 1 peotäis Põld-võõrkapsas ehk rukola
- 1 peotäis Lehtpeet ehk mangold
- 2 suurt peotäit Põldkännak ehk lamb-salat
- 3 tk Avokaado
- 2 dl Lutserniidandid
- 0.5 tk Sidrun
- Oliiviõli
- veidi Parmesan (värskelt riivitud) v. muu kõva juust
- 250 g Šampinjonid
- Sool
- Must pipar
- 0.5 dl Brändi
LIHAMARINAAD
- 2.5 dl Punane vein (kuiv)
- maitse ärgi Palsamiäädikas
- maitse järgi Valge veini äädikas
- 2 küünt Küüslauk
- 0.5 tk Sidrun (värskelt pressitud mahl)
- 10 tk Must ploom (kuivatatud)
SIBULAMARINAAD
- Palsamiäädikas
- Oliiviõli
- 0.5 tk Sidrun (värskelt pressitud mahl)
- Sool
- Must pipar
1. Valmista marinaad: punane vein, palsamiäädikas, valge veini äädikas, tükeldatud küüslauk, poole sidruni mahl ja eelnevalt brändis leotatud tükeldatud mustad ploomid. Aseta maks marinaadi üleöö seisma.
2. Salatisse minevat sibulat marineeri palsamiäädika, oliiviõli, poole sidruni mahla ja soola-pipra segus 2–3 tundi. See mahendab sibula teravat maitset ning annab vajaliku happesuse.
3. Nõruta marineeritud maks kuivaks ja prae võis võimalikult kuumal pannil mõlemalt poolt 2 minutit; aseta kõrvale. Alles jäänud marinaadist valmista kaste: lisa võile marinaad, kuumuta pannil 15 minutit, enne valmimist vala hulka koor, mikserda ning serveeri maksa kõrvale. Peale riputa murulauku.
4. Salatiks rösti seedermänni seemned pannil. Lisa eelnevalt marineeritud sibul, salatilehed, õhukesed avokaadoviilud ja idud, pigista sisse poole sidruni mahl ja oliiviõli. Sega, peale riputa veidi riivitud parmesani.
5. Tõsta taldrikule käsitsi, et võrdselt haarata kõiki koostisosi. Salatikomponente võib varieerida, kuid peamine, et ei oleks väga teravaid aktsente, mis maksa “üle mängiks” – seega peab tulemus olema maheda värske rohuse maitsega. Prae pooleks lõigatud šampinjonid võis ning serveeri taldrikul koos maksa ja rohelisega.