Kaetud kapsapirukas
Koostisosad:
Pärmitaigen
- 100 g võid
- 1 dl piima
- 25 g pärmi
- 1 sl suhkrut
- 3.5 dl nisujahu
- soola
Täidis
- 400 g valget peakapsast (värsket)
- 2 tk keedetud muna
- 35 g võid
- soola
- musta pipart
Pealt määrimiseks
- 1 tk 1 munakollane
Taigen
Või sulatada ja lisada juurde piim ning jahutada segu 36°C juurde. Piima-või segus lahustada pärm, maitsestada suhkru ja soolaga. Taigna hulka segada sõelutud jahu. Valmis taigen panna toidukilega kaetult 30 minutiks sooja kohta või sooja veega täidetud kaussi kerkima.
Täidis
Täidise valmistamiseks tükeldada kapsas ribadeks ja hautada poolpehmeks. Hakkida keedetud munad, ja segada ained omavahel. Täidiseainete hulka lisada sulavõid ja maitsestada soola ning musta pipraga. Täidise maitsestamiseks võib kasutada erinevaid ürte (peterselli, tüümiani, punet) või vürtse (muskaati, pipraid).
Taigen rullida jahusel lauapinnal lahti ristküliku kujuliseks, keerata ümber taignarulli ja tõsta selle abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Noaga või taignalõikuriga lõigata taigna küljed ribadeks. Täidis tõsta taigna keskele ja katta täidis pealt taignaribadega. Pirukas lasta 5-10 minutit soojas kohas uuesti üles kerkida ja määrida pealt lahtilöödud munaga. Küpsetada 200-220°C juures 15-20 minutit, kuni pirukas on kuldpruun.