Koostisained

 Kääritatud salsa cruda
 Kurk
2 tkKüpset tomatit
2 tkSibulat
25 gViilutatud talisibulat
 Kakitud peterselli või tilli
 Sidruni värskelt pressitud mahla
 Mahedamaitseline värske tšilli
70 gKüpseid kirsse (kivita)
20 gHimaalaja roosat soola
960 gJogurti- või keefirivadakut või vett
2 lKlaaspurk
Tegemist on suurepärase viisiga kääritada hiliskevadisi ja suviseid puu- ja köögivilju ning kasutada ära seisma jäänud jogurti- või keefirivadak. Kääritamiseks piisaks ka ainuüksi soolveest, kuid vadak kiirendab protsessi ja lisab ensüüme.

Küpsed puuviljad annavad salsale mõnusa meki. Kirsside asemel võid kasutada küpseid mangosid, aprikoose, virsikuid või ploome.

Valmistamine

  • Kui tegemist ei ole mahekurgiga, siis koori see. 
  • Haki kõik köögiviljad ja pane need suurde kaussi. 
  • Lisa sidrunimahl, viilutatud tšilli, ja kirsid. 
  • Vispelda sool ja jogurti- või keefirivadak purgis hästi kokku, lisa kausi sisu ja sega kõik korralikult läbi. 
  • Sulge purgi kaas tihedalt ja lase kuni 10 päeva toatemperatuuril seista (suvel on segu valmis umbes 4 päevaga).
  • Keera paar korda päevas purgilt kaas maha, sest purki koguneb käärimise kõrvalsaadusena süsinikdioksiidi. 
  • Teine võimalus on katta purk musliini/marli ja kummipaelaga, kuid sel juhul ei ole lõpp-produkt nii kihisev. 
  • Kui köögiviljad on sinu maitse järgi hapud, hoia neid külmikus ja söö salsa kuu aja jooksul ära. 
  • Lusikatäis või kaks kääritatud /salsa cruda/’t on suurepärane lisand mistahes einele, samuti võid seda lisada oma igapäevasele salatile. 
  • See on äärmiselt värskendav!

Oma Maitse