Esimene asi kui kohvik/baari uksest sisse astuda hakkavad silma kuldkollased kurkumi järgi tugevalt lõhnavad portsjonid lauda serveeritud pastadega. Neid on vähemalt üks igas lauas, paar tükki rändavad askeldava kelneri kätel liueldes meist mööda ja järgmiste näljaste ette aurama. Vägisi tekib tunne, et tegemist võiks olla millegi erilisega, millegagi, mille järele ekstra siia suhteliselt ilmetusse “noortepunkrisse” tullakse.

Ausal hipsterurkal on selgelt sügavam põhi kui aknast sissepiiludes võiks arvata. Haaran letilt raamatu pealkirjaga “Pollo Limonello” ja siirdun seda lehitsedes ainsa vaba laua taha. Minus sigineb täielik ootusärevus - kui baar on andnud välja oma kokaraamatu, mille pealkirjaks on menüü kõige kuulsam ja tellituim roog, siis peab see olema midagi erilist.

Pollo Limonello tähendab otsetõlkes sidrunine kana, kuid see roog, mida serveeritakse on palju-palju enamat kui vaid selline lihtne ja tagasi vaadates lausa vulgaarne iseloomustus. Tegemist on rikkaliku maitsekompaga kurkumine, sidrunine, kreemine ja mahlase kanaga slow-food’ide priimabaleriin. See toit lausa tantsib taldrikus - kreemjas ja terav mekk, mis ühel ajal suhu jõuab, kurkumi aroom, mis samal ajal ninas hõljub. Mahlane kana ja al dente spagettid. Ideaalne.

Võite arvata, mida ma tellisin? Loomulikult kuulsa kanapasta. 10 euro eest serveeriti aurav ja rikkaliku aroomiga kuldkollane pusa kanaga spagette, mis sirasid kui päike pimenevas nädalavahetuse õhtus. Kindlasti mängis maitsete meeldivuses rolli asjaolu, et olin istunud söögilauda pärast mitmetunnist jalgrattasõitu ja muuseumikülastusi põhjanaabrite pealinnas. Tagasi toidu juurde naastes, tuleb kiita seda, kes “Pollo Limonello” esimese retsepti kokku “keetis”. Ausalt on ära teenitud baari nimiroa austav märge, eriti kuna seda rooga on kokku tellitud juba üle 80 000 portsjoni.

Kõige enam kõditas mind aga Baar Nr.9 külastades fakt, et kui võimas saab olla ühe baari köök ja kui tagasihoidlik selle ümber olev istumine. Kuidas üks baar saab oma ühe-kahe roa osas nii kuulsaks, et kogu linn teab ja külastab. Madal vesi, sügav põhi.

NB! Hea Maitsed.ee lugeja küsis ka kuidas sellesse baari/kohvikusse lihtsamini Helsinki erinevate maamärkide juurest jõuda: Kiireim on ikkagi sinna jõuda jala või jalgrattaga, Bar Cafe Nr.9 asub Uudenmaankatu alguses, kust on Mannerheimi tänava ja Esplanadi tänava nurgale tühised mõnisada meetrit. Kamppist asub baar/kohvik kümne jalutusminuti kaugusel ja sinna saamiseks tuleb võtta suund Mannerehimi tänavat pidi itta.

Valmistamine
  • Keeda spagetid vastavalt pakil selgitatud juhendile. 
  • Lõika broilerifileed õhukesteks viiludeks.
  • Kuumuta pajas õli ja või. 
  • Haki peeneks sibul ja prae pajas keskmisel tulel klaasjaks. Vaata, et miski ei kärssa, alanda vastavalt sellele pannialust temperatuuri.
  • Lisa patta nüüd broilerifileetükid ja prae kergelt. Lisa ka riivitud küüslauguküüned, ingveritükid, tšillipulber, mõlemad piprad, sool ja kurkum. Prae mõned minutid.
  • Nüüd kalla patta kanapuljong, mesi ja sidrunimahl. Lase segamise järel kõigel viis minutit madalal temperatuuril haududa.
  • Nüüd pane patta koor ja jogurt, sega läbi ja maitse. Maitsesta vastavalt soovile. 
  • Nüüd pane patta spagetid, riivitud Parmesani juust. Sega läbi ja serveeri roog koos petersellihakke ja sidruniviiluga.
  • Head nautimist!

Ärge kahelge info õigsuses ja järgmisel korral Helsingit väisates planeerige üks eine just nimelt Baar Nr.9 soojade seinte vahel. Selleks, et paremini kohta leida järgige kaarti: