Astelpaju-tart
Koostisosad:
RETSEPT
- 120 g Või
- 0.5 dl Suhkur
- Sool
- 220 g Nisujahu
- 2 tk Munakollane
TÄIDIS
- 4 tk Muna
- 370 g Magus kondenspiim
- 1.5 dl Astelpajumarjadest pressitud mahl
- Munavalge (pintseldamiseks)
KATE
- Rõõsk koor 35%
- Külmutatud suvemarjad
1. Ühenda köögikombainis külm või, suhkur, sool ja jahu. Purusta sõmeraks ning lisa siis munakollased. Lase masinal vormida ühtlane koospüsiv tainas. Mähi see toidukilesse ning hoia ligi 2 tundi jahedas. Siis rulli õhukeselt ning paiguta ühtlaselt koogivormi põhjale ja äärtele. Täkesta pind kahvliga ning hoia vormi veel ligi 1 tund külmikus, et tainas läbinisti taheneks.
2. Enne küpsetamist kata ääred tihedalt fooliumiga – see toiming aitab takistada küpsemise ajal
taina allavajumist. Seejärel küpseta koogipõhi 220 °C ahjus läbinisti krõbedaks.
3. Küpsemise ajal valmista täidis. Selleks eralda munakollased munavalgetest. Sega kollaste hulka kondenspiim ja astelpajumahl. Vahusta munavalged kohevaks ning sega täidise hulka. Kui koogipõhi on valmis, alanda ahju kuumus 160 °C. Eemalda foolium, pintselda pind õhukeselt munavalgega ning kui see on kuivanud, vala peale täidis.
4. Küpseta kooki mõõdukas kuumuses veel ligi 15 minutit ehk kuni täidis on hüübinud. Jahuta kook ning hoia kuni serveerimiseni külmikus.
Serveeri koheva vahukoore ja marjadega.