03.03.2014, 16:24
Ahjus küpsetatud leibjuust
Soomest pärit komme süüa küpsetatud juustu koos murakamoosiga on ka Eestis armsaks saanud. Algselt küpsetati juustu lõkketulel, mistõttu lisandus mõnusalt suitsune mekk. Paraku tuleb kodustes tingimustes üldjuhul kasutada ikkagi tavalise ahju grillelementi, kuid suvisel ajal võiks proovida juustu ka grillil küpsetada. Kogus 350 grammi.
FOTO:
Koostisosad:
RETSEPT
- 1 l Rõõsk koor 10% (toasoe)
- 5 dl Hapukoor 10% (toasoe)
- 1 tl Sool
1. Sega koostisained ning kuumuta vaiksel kuumusel pidevalt segades massi kalgendumiseni. Väldi liigset kuumutamist, muidu muutub potitäis liiga sitkeks. Nõruta sõelal nii kaua, et tulemuseks oleks pehme vormitav mass. Selleks kulub kuni paar tundi.
2. Tõsta juustusegu küpsetuspaberi või fooliumiga kaetud plaadile ning vormi ümmarguseks u 8 mm paksuseks
koogiks. Silu pind spaatli või noaga võimalikult tasaseks.
3. Küpseta eelkuumutatud ahjus grillelemendi all, kuni juustu pinnale on tekkinud tumedad laigud. Keera juust
ümber ja küpseta ka teiselt poolt pruunilaiguliseks. Võta ahjust, lõika tükkideks ning serveeri koos murakavõi muu meelepärase moosiga.