Koostisained

    8 keskmise suurusega õuna
    50 gvõid
    1 dlsuhkrut (+1 sl)
    1 tlkaneeli
    100 gmartsipani
    100 dlKreeka pähkleid
    200 gpärmi-lehttainast võiga
    2 slpiima
    Täidetud ahjuõunu tundsid juba meie vanaemad — eks nemad vaatasid ju ikka seda, mis parasjagu valmimas, sellest tuli kohe midagi maitsvat küpsetada! Ja õunte küpseks saamisel läksid kohe tegemisse õunakoogid ja muidugi mõista ka ahjuõunad.
    Valmistamine
    1. Lõika õuntel kübarad maha ja eemalda südamikud ja sisud. Pane tühjadele õuntele kübarad pähe ja jäta ootele. 
    2. Puhasta eemaldatud õunte sisu ja pane söömiseks kõlblikud õunatükid pannile. Lisa või, 1 dl suhkrut ja kaneel ning kuumuta õunu mõni minut, et need pehmeneksid.
    3. Haki pähklid ja martsipan ning sega õunatäidisega. Tõsta täidis õunte sisse. 
    4. Rulli jahusel pinnal lehttainas lahti. Võta appi fantaasia ja piparkoogivormid ning ehita õuntele kaunid mütsid pähe.
    5. Määri lehttainas pealt piimaga ja raputa üle 1 sl suhkruga.
    6. Tõsta õunad ahjuvormi, kalla selle põhja pisut vett (u 0,5 dl) ja küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit. Serveeri ahjusoojana vanillijäätise või vahukoorega.
    NÕUANDED
    • Ehk pisut üllatav, kuid õunasüdamikud ja -sisu saad ilusti eemaldatud (tugeva!) jäätisekulbiga.
    • Lehttaina lõikamiseks kasuta hästi teravat nuga, et lehttaina kihid ilusti tervetena säiliksid. Vajadusel tee nuga ka jahuseks. 
    • Põimitud lehttaina katteks punu tainaribad töölaual kokku ja lõika sobiva suurusega ketas küpsisevormi abiga (vt fotot).
    MAGUSA RETSEPT! Täidetud ahjuõunad
    Foto: Eva Palu
    PromoOma Maitse