Koostisained
8 | keskmise suurusega õuna |
50 g | võid |
1 dl | suhkrut (+1 sl) |
1 tl | kaneeli |
100 g | martsipani |
100 dl | Kreeka pähkleid |
200 g | pärmi-lehttainast võiga |
2 sl | piima |
Täidetud ahjuõunu tundsid juba meie vanaemad — eks nemad vaatasid ju ikka seda, mis parasjagu valmimas, sellest tuli kohe midagi maitsvat küpsetada! Ja õunte küpseks saamisel läksid kohe tegemisse õunakoogid ja muidugi mõista ka ahjuõunad.
Valmistamine
- Lõika õuntel kübarad maha ja eemalda südamikud ja sisud. Pane tühjadele õuntele kübarad pähe ja jäta ootele.
- Puhasta eemaldatud õunte sisu ja pane söömiseks kõlblikud õunatükid pannile. Lisa või, 1 dl suhkrut ja kaneel ning kuumuta õunu mõni minut, et need pehmeneksid.
- Haki pähklid ja martsipan ning sega õunatäidisega. Tõsta täidis õunte sisse.
- Rulli jahusel pinnal lehttainas lahti. Võta appi fantaasia ja piparkoogivormid ning ehita õuntele kaunid mütsid pähe.
- Määri lehttainas pealt piimaga ja raputa üle 1 sl suhkruga.
- Tõsta õunad ahjuvormi, kalla selle põhja pisut vett (u 0,5 dl) ja küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit. Serveeri ahjusoojana vanillijäätise või vahukoorega.
- Ehk pisut üllatav, kuid õunasüdamikud ja -sisu saad ilusti eemaldatud (tugeva!) jäätisekulbiga.
- Lehttaina lõikamiseks kasuta hästi teravat nuga, et lehttaina kihid ilusti tervetena säiliksid. Vajadusel tee nuga ka jahuseks.
- Põimitud lehttaina katteks punu tainaribad töölaual kokku ja lõika sobiva suurusega ketas küpsisevormi abiga (vt fotot).

Foto: Eva Palu

