Kringel seostub peaaegu kõikidel ikka sünnipäeva või piduliku kokkusaamisega. Kahjuks sageli me hoopis tellime kringli pagarilt ega võta selle tegemist ise ette, kuigi isetehtud kringel on just see kõikse parem — iga kohvilaua ehe.

Kringli aluseks on klassikaline magusasaiatainas. Pärmitaina puhul pea meeles, et kõik kasutatavad ained peavad olema käesoojad, seega tõsta komponendid juba varakult toatemperatuurile. Kui tahad väga rikkaliku täidisega kringlit, võid katteaineid 1,5–2-kordse liiaga võtta. Siin toodud kogustega valmib 1,5-kilone kringel, millest jagub 8–12 inimesele.

Kringlitainast võib valmistada kahte moodi — kas teha eelkergituseta või eelkergituseta variant. Toome siin mõlemad.

LIHTNE EELKERGITUSETA TAINAS

Koostisained

25 g pärmi
2,5 dl piima
1 toasoe muna
0,5 tl soola
1 dl suhkrut
500 g nisujahu
100 g võid
muna määrimiseks

1. Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde toasoe muna, sool ja suhkur. Lisa umbes pool jahu kogusest ning klopi tainas ühtlaseks. Kloppimine aitab tainasse sideainet moodustada.

2. Pidevalt sõtkudes lisa peaaegu kogu ülejäänud jahu, aga jäta 1 dl veel alles. Sõtku toasoe või taina sisse. Viimasena lisa vähehaaval 1 dl jahu, kuid timmi täpne kogus paika vastavalt taina paksusele (kooku võiks kuluda jahu 450 kuni 500 g). Jahude niiskussisaldus on erinev ning vahel kulub jahu vähem.

3. Tulemuseks peaks olema parajalt paks, kuid siiski õhuline ja vormitav saiatainas. Sõtku tainast, kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti ning muutub läikivaks ja elastseks. Kata kauss toidukile või rätiga ning jäta sooja kohta kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordne.

RIKKALIK EELKERGITUSEGA TAINAS

Koostisained

30 g pärmi
2 dl piima
500 g nisujahu
2 munakollast
100 g suhkrut
1 tl soola
riivitud sidrunikoort
1 tl kardemoni
100 g võid
soovi korral sukaadi
muna määrimiseks

1. Lahusta pärm käesoojas piimas. Tõsta juurde umbes pool Jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks. Lase kerkida soojas kohas 20–30 minutit.

2. Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatud munakollased, sool, sidrunikoor, kardemon ja ülejäänud kogus jahu. Pidevalt sõtkudes vala järk-järgult hulka pehme või sulatatud või. Kui kasutad sukaadi, siis lisa ka see.

3. Sõtku, kuni tainas on ühtlane, läikiv ning lööb käte ja kausi küljest lahti. Kata rätiku või toidukilega ning jäta sooja kohta kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordne. Kerkinud tainas kalla ettevaatlikult jahusele töölauale ning rulli tainarulliga õrnalt vajutades ühtlaseks ristkülikuks.

Kringli põimine ja punumine

Lahtirullitud tainast saab pärgi ja kringleid punuda mitmel moel. Kui tahad, et täidis jääks väljapoole ja kringli rikkalik pind oleks nähtav, siis kasuta järgmist moodust:

• laota rullitud tainale meelepärane täidis. Keera tainas rulli. Jaota tainarull terava noa või pitsalõikuriga pikkupidi kas kaheks või kolmeks võrdseks ribaks, kuid jäta üks ots lõpuni lahti lõikamata. Punu või põimi tainaribad kokku ning keera palmik ringiks või kringliks. Kinnita otsad võimalikult vähe nähtavasse kohta ning väljapudenenud täidis lükka lihtsalt kihtide vahele tagasi. Sellisel moel põimitud kringel jääb hästi ilus kihiline, kuid samas tuleb arvestada, et mingi kogus täidist võib küpsemise ajal välja sulada või kukkuda. .

Kui soovid aga täidist kringli sisse peita või on tegemist hästi sulava täidisega, siis kasuta seda moodust:

• lõika lahtirullitud tainas pikkupidi kolmeks ühesuuruseks ribaks. Määri igale ribale täidist ja keera pikkupidi rulli. Ühenda kolm riba, vajutades neid otstest kergelt kokku, ning punu palmik. Keera pärjaks või kringliks.

Aseta valmis pärg või kringel ahjuplaadile ja lase soojas veel kerkida vähemalt pool tundi, soovitatavalt rohkem. Määri sai pealt lahtiklopitud muna või munakollasega ning küpseta 200-kraadises pöördõhuga ahjus 20–25 minutit.

SEE ÕIGE KRINGEL — KANEELI JA ROSINATEGA!

Kringli tegemise ABC ja õige ROSINAKRINGLI retsept
Foto: Tuuli Mathisen

Koostisained

1 kogus kringlitainast
100 g pehmet võid
1,5 dl pruuni suhkrut
2 tl kaneeli
200 g vees või rummis leotatud rosinaid

Glasuur
200 g šokolaadi
1 dl 35% rõõska koort
hakitud metspähkleid

1. Sega toasoe või suhkru ja kaneeliga. Rulli tainas lahti ja määri sellele spaatli abil võisegu. Raputa peale eelnevalt vees või rummis leotatud ja seejärel nõrutatud rosinad. Keera tainas rulli, vajuta rull veidi lapikuks ning lõika pikkupidi kolmeks ribaks nii, et ülemine ots jääb kinni.

2. Punu palmik, keerates lõikepinda võimalikult väljapoole. Vormi palmikust kringel, tõsta see ahjuplaadile ning jäta vähemalt pooleks tunniks sooja kohta kerkima. Kerkinud kringel määri veega segatud lahtiklopitud muna või munakollasega ning küpseta 200 kraadini eelkuumutatud pöördõhuga ahjus 25 minutit.

3. Sulata hakitud šokolaad kuumas koores. Sega ühtlaseks ning määri või kalla see kringlile. Puista peale hakitud metspähkleid.

KingitusOma Maitse