„Olen elu aeg palju tööd teinud, samas seda kõike väga nautinud. Olen pannud töö alla aega nii isikliku elu, sõprade kui ka muude asjade arvelt. Samas olen palju ära teinud,” mainib Tobreluts.
Praegu oma elu peamiselt Eesti ja Inglismaa vahel jagav Tobreluts on mees nagu orkester, sest peale toitlustusteenuse pakkumise mõlemas riigis teeb ta ka koolitusi, on kirjutanud raamatuid, annab konsultatsiooni lihatööstustele (praegu Maks & Mooritsale), korraldab Grillfestil võistlusi, müüb grillsütt ja grillahje ning kõige tipuks avab Rotermanni kvartalis oma restorani.

„Teen Inglismaal umbes ühe toitlustusürituse kuus, Eestis on mul korraga võimalik panna töösse kolm ekipaaži grillitarvikuid. Põhilise sissetuleku teenin ikkagi kodumaalt,” sõnab mees.

Meremehest sai grillmeister

Tobreluts astus 1990date keskel sisse merehariduskeskusesse, et õppida meremeheks ning seilata mööda planeeti. Ideele tõmbas ajapikku joone peale südames kasvav soov minna kooli kõrvalt tööle ning fakt, et tööle sattus ta just äsja avatud Stockmanni kaubamajja. Seal pakuti alguses talle tööd käruosakonnas, kuid see ei tundunud piisavalt vastutusrikas.

„Selle lause peale pandi mind liha- ja kalaletti müüjaks, kolme kuu pärast pakuti kalafileerija kohta, mille ka vastu võtsin. Kui kalatööst aega üle jäi, hakkasin liha lõikama. Eks nad nägid minus potentsiaali, sest mind saadeti Soome koolitusele. Sellest hetkest töötasin kaks aastat Stockmannis kala- ja liharuumis,” meenutab Tobreluts, kelle kirg liha vastu hakkaski välja kujunema just lihalõikamise juures.

Süües kasvab loomulikult isu ning varsti soovis noormees teenida rohkem raha. Nõnda läks Enn Rakvere lihakombinaati müügijuhiks. Sellega algas ligi kümme aastat kestnud töö Eesti suurimas lihakombinaadis, kust sai Tobreluts enda sõnul enamiku oma praegustest lihateadmistest. Suur töötahe ja armastus liha vastu upitasid nii Ennu kui ka kombinaadi Eesti lihamüügi tippu. Kuna 1990ndatel ei olnud lihakultuur siinmail kuigi kõrgelt arenenud, hakkas Tobreluts otsast tegelema ka Rakvere lihade tootearendusega, mis tõi edu ostjate hulgas ning võitis Rakverele mitu Eesti parima toiduaine tiitlit.

Euroopa meistritiitel

Eesti suurimas lihakombinaadis tegutsemise ajal hakkas Tobreluts end kurssi viima ka grillimisega ja liha valmistamisega välisoludes. 1999. aastal osales mees esimest korda Grillfestil grillijana, aasta hiljem juba žüriitöös ning 2002. aastal astus ise võistlustulle. 2004. aastal lõi Tobreluts koos teiste, nüüdseks vägagi tuntud kokkadega BBQ-tiimi, kellega koos võitsid Euroopa meistritiitli, lisaks tulid BBQ-MMil kaheksandale kohale.

Võidud ja tegevus grillijana hakkas vaikselt tuntust tooma ning ajakirjandus asus lugusid kirjutama. See viis omakorda kahe huvitava arenguni: esiteks algas koostöö Lia Virkusega grilli- ja liharaamatute kirjastamisel ning teiseks hakkasid meediaväljaanded avaldama Tobrelutsu grilliteemalisi artikleid, enamgi veel – neid temalt lausa tellima. Lisandusid ka teleprojektid. Loogilist rada pidi sisenes Tobreluts toitlustusärisse ning alustas projektiga Eesti Rahva Grillikool. Nüüdseks on Enn oma elus korraldanud üle tuhande liha-, grilli- ja BBQ-koolituse, sealhulgas Austraalias, Indias, Maltal ja Inglismaal.

Elupööre viis Inglismaale

Umbes kümnend pärast Rakvere lihakombinaati tööle siirdumist tekkis Tobrelutsul suur soov õppida selgeks inglise keel. Tavapäraselt võtavad inimesed selleks puhuks omale õpetaja või liituvad mõne programmiga, ent Enn kolis Londonisse. Algus võõras riigis oli raske nagu ikka – keelt ei oska, kontakte ei ole.

„Õnneks sain kolme nädalaga tööle Bodean's BBQ restorani, kus tõusin üsna kiirelt karjääriredelil – kolme kuuga olin viie sama ketti kuuluva Londoni restorani toitlustusjuht, aasta hiljem tegelesin juba hankijatega ning korraldasin restorani siseasju. Sain selles töökohas tohutu hulga kogemusi ning inglise keele suhu,” meenutab Tobreluts ja lisab, et avas Inglismaal restoranis töötades ketile tsentraalse köögi, mille kaudu varustati viit restorani ja mis toimib edukalt siian

„Avasin Inglismaal sama restoraniketi tsentraalse köögi, kuhu asusin asjaolude kokkulangemisel ka ise tööle. Ma ei olnud varem kunagi restoraniköögis või suurköögis töötanud ning see avas minu silmad,” lisab Tobreluts.

Koos elukaaslasega võõrsil elades ja sealses BBQ-restoranis töötades jätkas Tobreluts samal ajal oma toitlustusäri ajamist ka Eestis – lendas igal nädalavahetusel Tallinna, tegi tööd ning suundus esmaspäeval tagasi Londonisse, kus jätkas oma põhitööd. „Mingil hetkel läks koormus nii suureks, et tulin Bodean'sist ära ja keskendusin vaid catering'ile,” selgitab grillija.

Restoran Pull

Kogemus Londoni restoranist sai ära kasutatud siis, kui tekkis võimalus avada Tallinnas oma restoran. Kohe-kohe teebki uksed lahti Pull Rotermanni kvartalis, Elevaatori majas vaatega merele ja Ahtri tänavale. Restoran keskendub loomulikult kvaliteetsele lihale, kuid tugevalt ka terviklikule, tasakaalustatud toidunaudingule. „Restorani avame hiljemalt 2016. aasta septembris,” rõõmustab Tobreluts.

Kuni oma restorani loomiseni tegutses Tobreluts põhimõtteliselt ilma konkreetse epitsentrita. Loomulikul on tal olemas grillidele ladu ja ettevalmistuseks ruumid, samuti kaubikud ja suured furgoonhaagised, et toidukraamiga klientideni liikuda. Tunne, et peaks avama oma toidukoha, tekkiski tegelikult Londonis.

„Tegin Boeden'sis palju tööd. Ühel koosolekul ütles omanik mulle kõigi ees, et näeb esimest korda, kuidas töötaja mõtleb nagu omanik. Sealt hakkas kohe liikuma mõte: rabeled nagu loll, näed vaeva, kuid teed seda kohas, mis ei ole sinu enda oma. Eks natukene pelgasin seda riski, kuid Eestisse tulles sai oma restorani rajamise otsus partnerite Hanno Kuuli ja Andres Tuulega ikkagi langetatud,” mainib Tobreluts.

Poolteist aastat otsiti sobilikke ruume ning pandi paika kontseptsioon. „Ääretult hea pakkumine tuli Saaremaa Lihatööstuselt, mille me vastu võtsime. Nimelt üürime restoranipinda nende käest ning oleme esimene Eesti liharestoran, mis tegutseb eksklusiivse lihapoe kõrval. Saaremaa Butcheryst saab varsti osta muu hulgas kuivlaagerdatud liha. Restorani sisustus tuleb äärmiselt põnev ja ainulaadne. Sellist seadmeparki mujalt eriti ei leia. Soovime pakkuda parimat liha kogu Eestis koos tervisliku tasakaalustatud toitumisega,” lisab grillija.