Pärast kooli asus noormees oma oskusi täiendama Prantsusmaale. Inglismaale naastes hakkas Jamie tööle The Neal Streeti restoranis. Mõnda aega hiljem suundus aga River Cafésse, kus arendas oma oskusi Rose Gray ja Ruth Rogersi juhendamisel. Jamie oli töötanud River Cafés juba kolm ja pool aastat, kui juhtus tore vahejuhtum, mis avas Jamiele kogu maailma uksed.

Telekokk Jamie Oliver Itaalias

Ootamatult telestaariks

BBC tuli algselt River Cafesse dokumentaalfilmi filmima. Peagi märkasid kõik saatetegijad aga hoopis nipsakat kokka, kelle toidutegemiselt oli raske silmi pöörata. Päev hiljem helistati Jamiele ja ta sai koguni viis koostööpakkumist. Jamie otsustas oma esimese telesarja kasuks, milleks oli „The Naked Chef”, mille järgi sai ta endale ka humoorika hüüdnime Alasti Kokk.

Ei möödunud kaua, kui Jamie saade muutus ülipopulaarseks ning tema kokasaatest sai Inglismaa vaadatuim saade. Pärast seda jätkas Oliver oma karjääri erinevate saadete juhtimise ja loomisega ning praeguseks on ta teinud üle 23 erineva saate.

Aastal 2000 sai Jamie supermarketi Sainsbury reklaamnäoks. Nad kuulutasid ta aasta parimaks peakokaks. Selle tehinguga pani Jamie tasku ka oma esimese suure summa – koguni kaks miljonit naela.

Maailma ühe kuulsaima koka impeeriumi üheks oluliseks osaks on Itaalia köök ning sellest kasvanud restoranidekett Jamie's Italian.

Eeskujuks lastele

Aastal 2005 tegi Jamie midagi imelist. Nimelt otsustas mees koostöös valitsusega parandada laste kooli toitumisharjumusi, võttes ülesandeks veenda koolilapsi kiirtoidust loobuma ja julgustada tegema valikuid tervisliku toidu kasuks. Jamie missiooni saatis suur edu ning paljud koolid astusid pärast seda suuri samme, et parandada toidukvaliteeti ja pakkuda mitmekülgset tervislikku toidumenüüd.

Jamie ise ei jäänud aga rahule. Mehe sõnul on Suurbritannias suhtumine, et teadlik tervislik toitumine ja laste heade toiduvalikute tegemist peetakse ülbeks keskklassi hobiks. Jamie soov on olla sellegipoolest eeskujuks kõigile USA ja Ühendkuningriikide lastele, valimaks toitumiseks just tervislikke toite.

Jamie Oliveri tee maitseteni

Jamie on oma loomu poolest energiline, veidi nipsakas, kuid alati kahe jalaga maa peal. Tema toiduvalmistamises väljendub sageli enda iseloom. Mitmekülgsus, teravad maitsed ja tasakaalustatud toit ei puudu Jamie köögist.

Toit on Jamie sõnul üks elu suurimaid naudinguid – elueliksiir, millega on võimalik mitmel moel mängida. Jamiel on südamest kahju, et toidumaailmas, kus on võimalik nii palju erinevate maitsetega eksperimenteerida, on paljud teinud toidust hoopis oma vaenlase.

Jamie jumaldab tervislikke hooajatoite ning tema toidu filosoofia on nautida kõike tasakaalukalt ja kuulata oma keha – mõnikord tahadki midagi lahjat ja kerget, teinekord aga midagi sooja ja toitvat.

Jamie Oliver ( vasakult) ja Jimmy Kimmel Jimmy Kimmel Live shows.

Jamie Oliveri edusaladus

Kindlasti on elus vaja õnne – olla õigel ajal õiges kohas. Ennekõike tuleb aga oma energia ja kirg suunata sinna, mis tõeliselt inspireerib ja meeldib. Jamie on juba lapsepõlvest saati kummardanud tervislikke valikuid, rohelisi maitseid ning teab, kui olulist rolli mängib õige ja tasakaalustatud toitumine inimese tervises ja üldises heaolus. Ka meisterkoka endanimeliselt veebilehelt jamieoliver.com leiab mitmeid nõuandeid tervislikuks toitumiseks ja elustiiliks.

Järjekindel võitleja tervisliku elu nimel

Aastal 2013 võitis armastatud kokk lahingu ka maailma ühe suurima toiduketi McDonald’si vastu. Oliver väitis, et hamburgerite valmistamisel kasutatavat loomaliha pestakse ammoniaakhüdraadiga ja enne seda protsessi on liha inimtoiduks kõlbmatu. Ettevõte küll keeldus kinnitamast, et nende retseptimuutus on seotud Oliveri kampaaniaga, kuid tunnistasid, et enam nende kotlettides ammoniaaki ei kasutata.

Nüüd üritab Oliver paljastada suhkrutööstuse alatuid võtted. Nimelt on armastatud kokk sihikule võtnud kõik end tervislikena reklaamivad tooted, mis tegelikkuses sisaldavad ülemäära palju suhkrut.

Jamie Oliver koos abikaasaga.