Maailma 5. šokolaadimeister: Parimaks saab vaid raske töö ning armastusega šokolaadi vastu
Maailma paremuselt viies šokolaadikokk Ruth Hinks käis eelmisel nädalal magusapoe Chocolala kutsel Eestis, et õpetada kohalikke peakokki paremini tundma seda imelist toorainet, mida saab süüa nii magusa, hapu kui soolasena.
Sarnaselt ka meil tuntud kokkade olümpiaks nimetatud gastronoomiavõistlusega Bocuse d'Or, võistlevad ka maailma parimad šokolaadikokad võistlusel The World Chocolate Masters. Maailma parimad šokolaadikondiitrid ja -kokad koguneva mitmeks päevaks, et selgitada, eks on parim. Eesti ei ole veel sellele võistlusel osalenud, kui Chocolala poe omanik Kristi Lehtis töötab selle nimel, et ka Eesti lipp maailma viia.
"Minu armastus ja kirg šokolaadi vastu algas lapsepõlves, kui mul oli vaja teenida taskuraha kassettmaki jaoks. Isa mulle raha ei andnud, vaid soovitas leida, miski viis, kuidas raha teha. Ma otsustasin valmistada šokolaadikomme ning neid müüa. Kasutasin selleks näiteks oma isa hambaarstikabinetti ning vedasin šokolaade inimestele oma mopeediga," räägib Hinks, kes sai raha kassettmakiks kokku ning avastas endas ka talendi.
Küsimusele, et miks just šokolaad, vastab Ruth üllatunult, et miks mitte! "Šokolaad on äärmiselt mitmekülgne tooraine, mida saab kasutada nii soolase, magusa, hapu toidu valmistamisel. Tunda tuleb väga täpselt temperatuure ning seda, kuidas üks või teine šokolaad käitub. Edasi on vaid looming," selgitab Ruth.
Maailma paremuselt viies šokolaadikondiiter ütleb veel, et iga roa - koogi või kommi - ideaalne valmistamine sõltub sellest, kui mitu korda seda teha. "Pidev töö ja kordamine toob ka tulemuse," lisab Hinks.
Hinks jagab oma aega šokolaadipoe, kondiitrikooli ja võistlemise vahel.