Tänaseks on Elujanu kasvanud selliselt, et ei mahu enam vanadesse raamidesse ära, ning on tekkinud soov luua püsivam tegevusvõimalus senise pop-up formaadis tegutsemise kõrvale. Selleks ongi lükatud käima kampaania veebilehel Hooandja, et ehitada Elujanu food truck ehk mobiilne taimetoidukohvik.

Millest tuli idee food truck ehk ökoautolahvka luua? Kas auto on juba olemas?

Auto jaoks kogume läbi Hooandja kampaania hetkel raha. Kampaania kestab 4. aprillini, loodame kokku saada 3000e millega teha kaubiku esimene sissemakse ja sisustada sinna sisse ka köök.

Kuna Elujanu seltskond on toiduentusiastidest koosnev organisatsioon siis food truck'i idee tuli juba väga kaua aega tagasi jägides mujal maailmas toimuvat tänvatoiduga seotud arengut, food truck'id on üha enam populaarsust koguv teema ja selles osas on Eestis veel palju arenguruumi.

Food truck'i reaalselt tegema sundis aga vajadus - oleme nüüdseks juba kolmel suvel üle Eesti erinevatel festivalidel ja üritustel toitu pakkunud, ning kasvanud selle käigus niipalju et ei mahu enam olemasolevatessse raamidesse ära ja samuti on soov katsetada uute ideede ja väljendusvormidega. Senise pop-up formaadis kohvikupidamise kõrvale tahakski läbi food trucki tekitada püsivamat sorti võimaluse mille kaudu veel paremini inimesteni jõuda.

Mida hakkate food truck'is ehk autolahvkas pakkuma?

Elujanu pakub peamiselt tänavatoitu. Ja kuna meie jaoks on oluline jätkusuutlikus ja terviklik lähenemine elule ja ka toidule siis tahame pakkuda võimalikult värskest toorainest vegan ja taimetoitu. Tahame pakkuda sellist kogemust, et taimetoit ei pea tähendama toit miinus liha (toit millest liha on välja jäetud, a la kartul kaste ilma lihata), vaid et taimetoit võib olla terviklik - maitsev ja toitev, peale mille söömist ei teki vajadust mingi lisa järele.

Meile meeldivad Lähis-Ida ja India lõhnad ning maitsed, samuti tervislikud magustoidud. Meie üks suur lemmik on falafel - tekstuurilt ja maitselt meenutab see paljude jaoks liha, kuid on koosneb peamiselt kikerhernestest.

Samuti on meil plaanis Elujanu food truck'is hakata pakkuma Eesti mahetootja Loodusväe smuutisid ning soolaseid ja magusaid snäkke, Devini aluselist mineraalvett ja Coco Active kookosvett - kõik mis teeb kehale ja meelele head.

Millal võiks Elujanu sildiga bussi hakata Eestis nägema?

Elujanu food truck'i Hooandja kampaania kestab 4. aprillini, peale seda kulub veel ilmselt kuni kuu aega köögi ehitamisele, juba maikuu jooksul loodame tulla inimeste ette, tänavatele.

Millist trajektoori ja liikumisi olete suveks plaaninud? Kuidas igapäevaselt hakkab autolahvka toimima?

Plaanime food truck'iga külastada paljusid Eestimaa festivale ja suursündmusi, esimesed väljaastumised toimuvad juba aprillikuus. Ja kuigi paljude sündmuste registreerimiperiood alles kestab või pole isegi veel alanud, siis varasematel aastatel oleme näiteks toimetanud Supilinna asumifestivalil, Augustiunetusel, Uue Maailma Festivalil, Kalamaja päevadel, Tallinna Tänavatoidu Festivalil, Telliskivi Kirbufestivalil jne.

Igapäevaselt aga tahame ennast üles seada mõne Tallinna tuiksoone lähedale. Hetkel veel konkreetset peatuspaika ei saa avaldada, seda saame teha juba siis kui Hooandja kampaania lõpule viidud. Kindlasti saab meid aga ka hakata külla kutsuma - tuleme oma mobiilse taimetoidukohvikuga just sinna kuhu vaja!

Mis on selle food truck'i eesmärk?

Elujanu eesmärk laiemalt on pakkuda ja saada terviklikku ning jätkusuutliku elu toetavaid kogemusi. Meie food truck kannab samu väärtusi, ning toit on üheks suurepäraseks võimaluseks otsese kogemuse saamiseks ja andmiseks. Elujanu food trucki eesmärgiks ongi läbi toidu tervikliku ja jätkusuutliku elu(stiili) propageerimine.