Kõigepealt tahaksin tänada Silverspooni meeskonda usalduse ja osalemisvõimaluse eest, et anda oma panus Eesti kui Põhjala toidu arendamisse. Olen teinud seda ka nii Bocuse d’Or Eesti kui Eesti Kulinaaria Instituudi kaudu juba aastaid.

Minule tähendab Silverspooni tagasitulek eeskätt seda, et Eesti toidumaastik on jõudmas Põhja-Euroopa arvestatavaks tegijaks ja pimeduses kobamisele jääb aina vähem ruumi. Silverspooni professionaalne meeskond toob loodetavasti uut energiat ja rõõmu nii toiduvalmistajatele kui tarbjale. Loodan, et see aitab kaasa meie kõigi elukvaliteedi tõusule.

Toit kui selline - selle valmistamine ja serveerimine - on muutumas kogu maailmas aina kuumemaks ja oluliseimaks teemaks. Väiketootjad, niššitooted, spetsiifilised tehnoloogiad, uued serveerimisviisid, tervislikkus, visuaalsus ja elamusterohkus, konkurents - kõik need aspektid vajavad enam profesionaalset lähenemist nii tegijate kui hindajate/arvustajate poolelt.

Mida annab Silverspooni võistlus peakokkadele ja köökidele?

Täna tegeleb peakokkade loovuse ja maitse hindamisega aina enam sõltumatuid toiduentusiaste, blogijaid, toidukriitikuid ning hulganisti riiklike ja sõltumatuid organisatsioone. Kõik need kanalid kindlasti mõjutavad nii kohalikke kui maailma gastronoomiaarenguid ja -trende. Absoluutse tõe otsingutega tegelevad ka peakokad ja restoraniettevõtjad ise. Minu Silverspooni missiooniks on leida need püsiväärtused, mis nii kohaliku kui maailma gastronoomiaarengute suhtes olulised ja jagada neid kõigiga, kes tunnevad asja vastu huvi.

Silverspoon soovibki leida neid, kes on sündinud "hõbelusikas" suus ja aidata neil veelgi paremini Eestis särada. Särada meie kõigi rõõmuks. Vajame Eesti toidumaastikul ühtlaselt kindlat toidukvaliteeti kõigis toiduvalmistamisega tegelevates ettevõtetes, mitte ainult lipukandjaid. See on vast Silverspooni peamiseks motoks Eesti toidumaastikul.

Kuidas aitab võistlus tõsta veelgi meie toidukohtade tase?

Teatavasti iga reiting ja hindamine on hea, kui sellega antakse tagasisidet nii tegijatele kui avalikusele. Erinevalt paljudest teistest sarnastest ettevõtmistest on Silverspooni hindamistabel avatud kõigile soovijaile.

Mis Teid kõige rohkem üllatas, kui vaadata registreeritud toidukohtade nimekirja?

Tallinnas on enam kui 600 restorani või teist nime/formaati kandvat söögikohta. Nad kõik on Eesti toidukultuuri kandjad ja väärivad tähelepanu. Registreerunud ettevõtete arv ja läbilõige tekitab mõtteid reeglite muutmiseks ja kategooriate lisamises. Silverspoon on paindlik, muutuste esilekutsuja ja kiire kohaneja - see on meie eesmärk!

Millised toidukohad on Teie silmis viimastel aastatel teinud suurima hüppe - restoranid, kohvikud, bistrood, tänavatoit?

Viimastel aastatel on tugevad läinud tugevamaks, pealiskaudsed pealiskaudsemaks. Suurima hüppe on teinud nii öelda toiduhipsterlus ja tänavatoidukatsed, lisandunud tuntud inimeste ja poliitikute huvi nii toidu kui selle valmistamise vastu. Samuti lisandunud toidumotivatsioon, paranenud turundus ja Eesti kui toidumaa tuntus väljaspool Eestit.

Kuhu suunda sooviksite, et meie toidukultuur toidukohtades areneks?

Sellele küsimusele vastab nii: vaja on saada korda "Kolm Vaala" ehk PAREM MAITSE, PAREM TEENINDUS, PAREM TURUNDUS!