Kolomar lisab, et teine edu võti oli ettevalmistus ning seda mitte niivõrd tehnilises, kui mentaalses mõttes. Kokk oli enda sõnul keskendunud ning mõelnud läbi väga selgelt kõik detailid, mida ja kuidas tuleb võistlusel käituda, et saaks kõik tehtud ning road õigeks ajaks taldrikule.

"Enesekindlust on vaja sellisele võistlusele kaasa võtta. Minu konkurendid olid kõik väga tugevad kokad. Ma nii palju kui sain ikka vaatasin oma kuubikust välja, kui teiste kokkade road minust mööda läksid. Need paistsid maitsvad ja head välja," lisab Kolomar.

Kaks kalarooga Ribe kokka ei ehmatanud

"Kui "must kast" lahti tehti kaks päeva varem, siis see, et seal oli kaks kala nii eelroa kui pearoa valmistamiseks mind ei ehmatanud. Arvan, et isegi aitas kaasa, kuna ma kombineerisin kaks rooga ühtseks üksteise järel tulevaks toidukogemuseks," seletab kokk ja ütleb, et lisas eelroale natukene pearoa toorainet.

Mereaastale omaselt pidid võistluses osalenud kokad tegema nii eelroa kui pearoa kalast. Eelroaks olid võistluse korraldajad valinud välja äsja Eesti tarbijateni jõudnud unikaalse klaarsäga. Pearoaks tuli valmistada süüa hõbeforellist. Magustoidu puhul aga pidi igal juhul leidma tee taldrikule munakollane, mis vormis ja kujul oli juba peakoka enda fantaasia küsimus.

"Lisasin eelroale natukene lõhet ning ühendasin kaks rooga. Otsustasin minna lihtsat ja üsna klassikalist teed. Kui sain teada, et eelroaks on vaja valmistada klaarsäga ja seeni, mõtlesin kohe, et keedan kerge puljongi. Vanemad kokad kindlasti taunivad seda mõtet, kuid mina leian, et need maitsed - kala ja seened - sobivad kokku. Lisasin sellesse roog ka meriadrut ja tatart. Lõhele tegin aga juurde kreemised ja magushapukad lisandid," selgitab Kolomar.

Järgmine võistlus?

Koka sõnul annab võistlemine talle juurde kirge toidu vastu, samuti laseb kokana kasvada ja saada kogemusi. "Mulle meeldib võistelda. Samas ma arvan, et Bocuse d'Or jaoks on veel vara, ma pole kokana veel küps. usun, et võistlen siis kui saan 30 aastat täis. Aga idee on taas minna San Pellegrino kokavõistlustele, kus ma eelmisel aastal poolfinaalis kolmandaks jäin," mainib Kolomar.

Tallinna Toidumessi raames anti aasta koka tiitel välja juba 21. korda ning seekord tuli võitjaks restorani Ribe kokk Aleksander Kolomar. Teise koha pälvis Kaido Metsa Gourmet Coffee'st ja kolmanda Mihhail Dementjev restoranist Beer House.

Aasta Kokk 2016 finaliste olid kokku kuus: Alexander Kolomar (Restoran Ribe), Jaanus Krass (Pärnu Kalamajaka Kohvik), Kaido Metsa (Gourmet Coffee), Karolyn Perle, (Restoran Noot), Kirill Kirejev (Kopli Restoran / Saal), Mihhail Dementjev (Restoran Beer House).