Samuti tuleb teha talvel grillimiseks enam ettevalmistusi, kuna lumehangede vahele on vaja kaevata õige “grillinurk”, poest tuleb varuda suurem kogus sütt ning panna valmis nii vaim kui füüsis suuremaks pingutuseks kui suvel. Lisaks võtab oma aja sõprade kokku kutsumine ning õigesse “sportlikku vormi” viimine. Talvine grillimine on ennekõike sündmus ja elamus, kui viis, kuidas saada sooja toitu.

“Grillimine on igaljuhul aastaringne tegevus. Oluline on vaid ennast varustada soojade riiete, hea põlle ning suurema koguse “külmarohuga”. Tihtipeale on talvine grillimine palju nauditavam ja grillilt tulev liha pakases kulutatud töö ja vaeva tõttu palju maitsvam,” võtab talvisel ajal lihagrillimise kokku Eesti esigrillija Enn Tobreluts.

Grillimine on igaljuhul aastaringne tegevus. Oluline on vaid ennast varustada soojade riiete, hea põlle ning suurema koguse “külmarohuga”.
Enn Tobreluts
Enn Tobreluts on Eesti tuntuim liha-, BBQ- ja grillikoolitaja, konsultant ning BBQ-cateringteenuse pakkuja. Hetkel töötab Tobreluts nii Eestis kui Inglismaal cateringiteenuse pakkujana ja grillide edasimüüjana. Mees on International BBQ Show kaubamärgi looja ning Eesti Grilliliidu ja Grillfesti peakohtunik. Enn on ka maailmakuulsa küpsetusviisi “Dirty Steak” looja - liha küpsetamine otse süte sees ja hõõguva puuhalu peal. Ühesõnaga on Tobreluts üks suur grilli- ja BBQ fänn, kelle õpetusi tasub kuulata ja tõsiselt võtta. Kusjuures 2004. aastal saavutas Enn Tobreluts koos Priit Toomitsa ja teiste tiimiliikmetega ka Euroopa BBQ meistri tiitli võistkonnaga “BBQ Fighters".

“Talvel grillides tuleb vahendid ehk ahi, söed ja liha valida nii, et liha küpsetamisaeg jääb samadesse piiridesse, mis suvel. Alati tuleks kasutada kaanega grilli, eelistatuim oleks loomulikult keraamiline grill – keraamilisel grillil, nagu näiteks Kamado Joe ja BGE, on seinte paksus mõni sentimeeter ning kuumapüsivus ülitäpne ka kõige suurema pakasega. Keraamilised grillid on aga kallid ning võib eeldada, et enamus talvel grillijaid kasutaksid ikkagi UFO-t ehk tavalist kuppelgrilli. Söe- või gaasigrilli osas tuleks aga kindlasti eelistada sellist, kus on olemas järelküpsetamisrest,” selgitab Tobreluts.

Järelküpsetamine on talvise grillimise ehk kõige olulisem moment - liha pannakse peale kõrgel temperatuuril pruunistamist järelküpsetusrestile veidi madalamale kuumusele järelküpsema, et see ka seest korralikult küpseks saaks, sälitades samas ka pehmuse ja mahlasuse. Olgugi, et lihavalikul ei tule talvisel grillimisel oma tavapärastest eelistustest loobuda, võiks eelistada kiiremini valmivaid lõike – steigid, marinaadis lihalõigud, grillribi ja šašlõkk näiteks, kuid ka juurviljad ning kindlasti kala.

Tobrelutsu enda välja töötatud nii öelda “dirty steak”- meetod ehk otse sütel grillimine on võetud üle mammutiküttide eelajaloolisest ajast.
“Talvel grillija suurimaks sõbraks on ka foolium, millesse tasub lihad peale küpsetamist keerata – liha vajab aega tõmbamiseks, lihamahlade rahunemiseks ja maitsete arenemiseks, ning kuna õues nii külm siis saab ta seda teha fooliumi all. “Ära jäta liha liiga kauaks fooilumisse tõmbama, muidu kaotad hea grillihõngu ja liha küpseb üle”, lisab Enn.

Veel üks äärmiselt oluline reegel talvisel grillimisel keelab grillikaane liigse avamise ja liha tangidega liialt kõrgele üles tõstmise.

“Talvel jahutab iga liigutus grilli ning liha, mis seal valmib. Võite olla rahulikult, sest liha on grillil alles ning valmib, ei ole iga natukese aja tagant vaja sõbale oma kätetööd näidata. Kui tõesti on soov liha küpsust kontrollida, avage kaan ning langetage pead ja tõstke tangidega vaid liha äärt, et näha, mis toimub,” annab Tobreluts nõu.

Lisaks grillil või grillrestil küpsetamisele võib valida ka paar ekstreemsemat varianti: Soomest laenatud loimulauda (lõkke kohal/kõrval püstiasendis plangul grillimine) ja ka otse puidust grillplangul süte kohal grillimist ning loomulikult ka Tobrelutsu enda välja töötatud süte sees küpsetamine.

Plangul saab küpsetada, kas grillil või lõkkel - kaks täiesti erinevat meetodit ja väljanägemist. Grillrestile asetatud plank annab lihale suitsust mekki ning hoiab otsese söekuumuse eest, samas kui lõkke puhul naelutatakse kala või liha plangule kinni ning plank pannakse diagonaalis maasse lööduna lõkke veerele oma aega ootama. Lõkke ääres valmib liha või kala plangul aeglaselt ning saab juurde külmsuitsu mekke ja aroome.

Tobrelutsu enda välja töötatud nii öelda “dirty steak”- meetod ehk otse sütel grillimine on võetud üle mammutiküttide eelajaloolisest ajast, kui liha heidetigi suure kamakana lõkesse ning sütest tekitatud tugeva väliskoore all haudus liha pehmeks. Tobrelutsu süteliha aga on õigesti suupäraseks lõigatud, peenelt maitsestatud ja hoolikalt sütel valmistatud.

Süteliha on meie kõikide korraldatud grillürituste tõeline pärl ja tähelepanutõmbaja. Suur on sööjate üllatus, kui otse ülikuumade süte sees küpsetatud lihalõik saab olema pehme & mahlane, kergelt medium (nt veiseliha puhul) ja maitstelt lihtsalt jumalik,” mainib Eesti esigrillija.

* * *

ENN TOBRELUTS

Enn Tobreluts on rahvusvaheline BBQ- ja grillikoolitaja, konsultant lihatööstustele ja restoranidele. Ennu ja tema “BBQ Entertainment” tiimi põhitegevuseks on eksklusiivsete cateringide korraldamine Eestis. Olles kaubamärgi “International BBQ Show” omanik reisib ta väga palju maailmas ringi ja korraldab BBQ üritusi ka piiri taga, sh ka Inglismaal, kus ta on tegutsenud juba alates 2008. aastast.

Enn on alates 2007. aastast Grillfesti võistluste peakohtunik ja -korraldaja, samuti Eesti Grilliliidu asutaja ja juhatuse liige, väga paljude liha ja grillialaste artiklite looja, olnud autoriks / kaasautoriks umbes tosinale raamatule, osalenud erinevates toiduteemalistes telesaadetes ja viinud aegade jooksul läbi umbes 1000 grilli-, BBQ- ja lihakoolitust üle maailma.

Ennu kaubamärgiga on poodides saadaval mitmeid lihatooteid, samuti tema enda bränditud grillitarvikud, maitseained, ufo- ja keraamiselised Kamado grillid jm tooted. Tema oluliseks tegevuseks on ka Ameerika tuntud ahjufirma "Ole Hickory BBQ Smoke Pits” ainu-edasimüügi.igus Euroopas. Samuti on Enn maailmakuulsa küpsetusviisi “Dirty Steak” looja - liha küpsetamine otse süte sees ja hõõguva puuhalu peal.

Enn Tobreluts avab aprillis 2016 ka oma esimese luksusliku liha- ja grillirestorani Tallinna kesklinnas. Selle kohta lisainfot juba peatselt.