Seekord said ritta pandud kaubandusest vabalt ostetavad kastmed: Sriracha Hot Sauce, Wanted Habanero Hot Sauce, Heinz Jalapeno Hot Sauce, Wanted Chipotle Hot Sauce ja Tabasco Pepper Sauce. Maitsesime neid kastmeid paljalt, nagu videost näha siis näpule serveerituna. Et pehmendada maitsemeeli, said testijad konsumeerida kohvikoort. Just koor, jogurt ja muud rasvased piimatooted on need, mis vähendavad tšillis leiduva mõjuaine ehk capsicumi teravust suus.

Hot sauce, Eesti keeles tšillikaste või piprakaste, sisaldab nagu ka nimi ütleb peamiselt tšillit ning sellele lisatudmuid maitseaineid ja ürte. Erinevad tšillid on erineva tugevusega, millest tulenevalt on ka tšillikastmed erineva maitse, kasutusvariatiivsuse ja tugevusega. Tšillit on Lõuna-Ameerikas kasutatud juba aastatuhandeid, Euroopasse tõid selle kauna Portugali ja Hispaania meresõitjad 16. sajandil nign just siit levis see teravaid elamusi pakkuv vili Aasiasse ja Aafrikasse. Esimesed kastmeks pressitud piprad tulid turule juba 19. sajandi alguses Ameerika Ühendriikides. Tänaseks kõige kuulsam tšillikaste ehk Tobasco sai alguse aga 19. sajandu lõpul.

Tšillide teravust mõõdetakse tema kapsitsiini ehk capsicum'i sisalduse järgi. Selleks, et pipraid võrrelda ja kuidagigi hinnata on loodud Scoville skaala, mille ühes ehk alumises otsas on paprika nulliga ning kõige kõrgemas otsas Carolina Reaper 1,5 miljoni ühikuga. Ka meie testis kasutatud Jalapenjo pipar on sellel skaalal olemas - 3500 ühilkuga, samuti Habanero 350 000 ühikuga.

Teravad kastmed