Kui minu lapsed olid väiksed, siis olid ahjujuustukad ühed, mis läksid. Alati! Minev kaup, nagu öeldakse. Ahjus tehtud juustusaiad söödi kõik ära. Ma tegin neid mitut pidi, viilujuustuga, riivjuustuga, riivjuustu ja singikuubikutega, seente ja riivjuustuga. Lõpuks ei olnud üldse oluline, mis see “teine” komponent seal oli — peaasi oli juust! Ja see, et see oleks sulanud, kui ahjust võetakse. Omaette trikk oli teha ühe plaadi peal ühtedele pealt mullitavat juustu ja teistele lausa küpsenud juustu.

Alustame sellest, et sul on kodus siiski praeahi. Siis on asi lihtne. Pane ahi sooja, nii 180 kraadi peale, tavalisele režiimile esialgu. Sul läheb vaja saiaviile — mina kasutan kas röstsaia või täisteraröstsaia, vahel ka ciabatta’t. Võib vabalt kasutada ka tavalist saia. Määri saiad pealt võiga ja lao peale 3 viilu juustu. Seejärel tõsta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja plaaditäis lükka eelsoojendatud ahju. Viilujuustu asemel kasutan vahel ka riivjuustu, aga siis ikka korralikult, nii et kuhi on peal — ja see kuhi tuleks pealt käega kokku patsutada, nii on hea!

Kui peres on neid, kes tahavad tavalisi, pealt sulanud juustuga saiu, siis lihtsalt tuleb jälgida mängu — kui juust hakkab pealt mullitama, on paras aeg need saiad ahjust välja võtta. Kui peres on neid, kes soovivad pealt küpsenud ja veidi pruuniks läinud juustuga saiu, siis tuleks ahi seejärel keerata grillrežiimile ja lasta ülejäänud saiadel “õigeks” küpseda. Pead olema tähelepanelik, sest grilli all saavad saiad kiirelt valmis.

Maailma parimad juustusaiad — kuidas teha neid ahjus ja kui ahju pole, siis pannil?
Foto: Shutterstock

Kui aga ahju ole ja on tavaline pliit, siis saab juustukaid teha ka pannil. Pane pann sooja, määri saiad altpoolt võiga ja peale pane kolm viilu juustu. Seejärel pane saiad pannile. Ja pannile kaas peale ning alanda kuumust keskmise peale.

Ainus miinus panni peal juustusaiade tegemisel on see, et seal ei anna grilljuustukaid teha. Mida aga panni peal selle kompensatsioonis saab teha? Tee kahepoolseid juustukaid! Määri kaks saiaviilu pealtpoolt võiga ja nende vahele pane kolm juustuviilu. Pane võitatud poolega saiad pannile ja prae topeltsai ühelt poolt pruuniks ja keera ümber, et teiselt poolt sama teha. Nii saad suurema ampsu ja samamoodi keskelt sulava juustuga.

Kui soovid juustukaid täiustada tomati, paprika, singi, seente ja muuga, siis see on iga perenaise vaba mikrofon. Arvestada tuleb aga sellega, et kui lisad tomativiilu ja soe sai ahjust tuleb, siis tuleb enne lastele andmist saial jahtuda lasta — tomat hoiab väga kaua kuumust.

Head isu!

KingitusOma Maitse