Maailm, mis sööb aina vähem juur- ja puuvilju on just smuuti nende toitainete transpordiks ideaalne. Lisaks on smuuti kiire, toitev ja mugav söök, kui õigeks istumisega lõunaks, õhtu- või hommikusöögiks pole aega. Olenevalt tummisusest ja blenderisse pandud kraamist saab smuuti olla korraga nii snäkk kui toidukord. Neile, kellel hommikud pole parim osa päevast, saavad söönuks juustepesu ja riietumise vahel klaasist lonksates, lisades erinevaid pulbreid saab smuutiga kiirelt taastada trennieelne energiatase. Kui aga smuuti ajada pajas kuumaks saab seda nimetada supp, siristades smuutisse paar pitsi kärakat, saame kokteili.

Kui kõik ausalt ära rääkida, siis algas kõik sellest, et minu kirjakasti maandus kiri, kus mind kui toiduajakirjanikku tituleeriti influencer’iks ja paluti astuda kampa testima ühte uut vidinat, mille ainus sünnijärgne eesmärk on asjad ülikiiresti ära lõhkuda. Seda ju blender on, lõhkuja. Küsimus on aga selles, et kui hea lõhkuja. Seda siis peale kullerilt masina kätte saamist kuu jooksul ka testisin.

Maasika daiquirist jääkohvi ja valgusheikideni

Olen elu jooksul ostnud kokku kolm blenderit, neist ühe korraliku ja konkreetse kannuga masina kodusesse kööki, teised kaks aga väiksemad nii öelda pudelblenderid, millega jook teele kaasa teha. Kodusel masinal selgus viga siis kui kuuma supikraami blenderikannu valasin ja selle klaas purunes – siit esimene märkus: ostke alati plastikkannuga blender, seda peab tugevamalt nühkima, kuid see on kukkumis- ja kuumakindel. Väikesed masinad on aga purunenud kuna võimsus pole minu soovidele järele tulnud. Philipsi uue vaakumblenderi katsetus tuligi seetõttu ootamatult õigel ajal.

Testitud blenderi uudne vaakumvõimalus lubab nii smuutide kui kreemisuppide puhul "kloppida" need vahule äärmiselt siidjalt, mis muudab naudingu tõsiselt võimsaks. Gastronoomias on juba aastaid kasutusel selline termin nagu suutunne (mouth feel), millega selgitatakse söögi tekitatud aistinguid suus ja keelel. Vaakumist segi löödud joogid annavad lisaks maitsele selle arusaamatu tunde, et tegemist oleks nagu siidtekiga, millesse jooja mässitake. Võib tunduda naeruväärse lisandina või erisusena ühe kodumasina puhul, kuid ka toidu suutunne on üks oluline asi, mille alusel head toitu hinnata. Vaakum segab smuutisse küll vähem õhku, kuid muudab joogi sellega kergemaks, veider. Nii on aga smuutit kergem juua ja kergem ka seedida.

Pelgalt peale vaadates näeme blenderis kõik ju üsna üheülbalist kodumasinat, mis jälle toas vaid ruumi võtab ja tolmu hakkab koguma. Lähemal uurimisel ja analüüsil on aga tegemist äärmiselt laia kasutusareaaliga masinaga. See, et masinale on antud olla vaid purustaja pole masina süü, meie peame aga näitama üles leidlikust, kuidas lõhkumisel panna midagi ägedat uuesti kokku. Siin tulevadki mängu lisaks smuutidele kreemisupid, kastmed, mis saavad kokku vaid minutitega. Aga otseloomulikult ka trennijärgsed mõnusa proteiinijooogid ja õhtused napsid – margharitad, daiquirid, rumpuntch’id ja nii edasi.

Laiendab gastronoomset maailmapilti

Üks, mis Philipsi blenderi puhul on veel oluline, on see, et masin pole aetud liiga keeruliseks: nuppe on vaid neli, millele assisteerib keeratav purustuskiiruse seier. Ehk siis paned söögikraami kannu, kaan peale ja vajutad nuppu, et õhk kannust välja imetaks. See jäärel aga keerad suurt nuppu päevasuunas ja vaatad, kuidas eristuvatest marjadest, juurikatest, viljadest, seemnetest saab kokku ühtlane, kreemjas mass. Smuuti. Masinal on lisanupp jää ja jäätunud marjade tükkide purustamiseks, mis on abiks. Nelja nädalase kasutuse jooksul ei leidnud ma ühtegi olukorda ega ka kogust, mis oleks selle masina puhul muutunud koormaks, jõudu ja terade teravust on küllaga.

Kui selle masina puhul üldse millegi üle viriseda, siis ehk selle üle, et ta on üsna vali, kuid see on vist juba protsessi sisse kirjutatud – tegemist on purustamisega, mis ei saa ega ka tohi toimuda vaikuses. Teiseks aga on vaakumisse imemise kiirus, mis jälle on nii “esimese maailma” probleem, et peaaegu on häbi viriseda.

Lisaboonusena tuleb mainida, et blenderi kannu on hea pesta, see on kerge ning nagu jub mainisin - siiani ei ole leidnud segu, mida blenderi terad ei oleks suutnud lõhkuda. Äärmiselt vajalik ja mõnus toode igasse koju. Avardab tunduvalt iga pere gastronoomset maailmapilti, sest peale esimest smuutide kokku purustamise hullust tekib küsimus, mida veel saab selle masinaga teha. Ning siis hakkab tööle inimesse kodeeritud kujutlusvõime. Kreemisupid, kastmed, jäätisekokteilid jne. Laiendage oma maailm, gastronoomset pilti sellest.