1. Malmpotid ja -pannid
Kas teadsid, et malmpottide ja -pannide töökorras hoidmiseks tuleb neid aeg-ajalt õliga määrida (nende sisemist poolt muidugi, mitte üleni). Selline määrimine kaitseb panni ning tagab selle, et toiduvalmistamisel ei jää toit panni külge kinni. Kui sa paned malmist nõu nõudepesumasinasse, siis see peseb kaitsekihi lihtsalt maha ning teeb pannile palju kahju. Selle asemel pese seda tavalise sooja veega (ilma nõudepesuvahendita) ja hõõru soolaga puhtaks.

2. Puust lusikad, pannilabidad, näpitsad, võinoad ja lõikelauad
Kuum vesi ja kuivatamiseks masinas pöörlev kuum aur on puust esemete jaoks liiga karm. Selle toimel kaotavad nad värvi ja kuju, pragunevad ning muutuvad pikapeale kasutuskõlbmatuteks. Neid pese sooja vee all ja kasuta natuke nõudepesuvahendit, kui vaja.

3. Portselanserviis
Kui sulle juba kingiti kaunis serviis, millel on kuldääred ja käsitsi maalitud kaunistused, siis hoia seda! See ei sobi mitte mingil juhul nõudepesumasinasse, sest õige varsti maalingute värv tuhmub ja kullast servad kaovad. Serviisi pese samuti käsitsi sooja vee all vähese nõudepesuvahendiga. Hea oleks ka mitte kasutada karedakoelist pesukäsna, vaid pigem pehmet pesulappi. Muide, sama kehtib ka kullatud lusikate-kahvlite ja nugade kohta. Kui tahad, et nende kaunis välimus säiliks, ära pese neid masinas.

4. Küüslaugupress
Küüslauk muutub pressides kleepuvaks ja selle osad jäävad pressi aukudesse kinni. Nõudepesumasinas olukord palju ei muutu, need tükid ei tule sealt ära. Peale selle on küüslaugupressid kaetud metallkihiga, mis masina kuuma tagajärjel kihthaaval küljest ära hakkab tulema. Nii et hoia oma väärt riistapuud ning pese seda voolava vee all kraanikausis.

5. Termosed ja termostassid
Neile võib küll olla peale kirjutatud, et nad on nõudepesumasinas pestavad, ent termoskihi kauema säilimise huvides on neid mõistlikum pesta käsitsi. Kui termos või termostass on juba vanem, siis võib ka juhtuda, et kuum vesi pääseb termoskihi taha ning termoskiht lakkab töötamast.

6. Siltidega pudelid ja purgid
Jah, kui tahad kiiret siltide eemaldust, siis on nõudepesumasin hea valik. Ent pesus ära tulnud sildid võivad sattuda masinafiltrisse ning põhjustada palju ulatuslikuma kahju kui see kasu, mis sa saad purkide-pudelite kiirpuhastusest. Kui tahad silte eemaldada, siis saab seda teha käsitsi, jättes purgid sooja vette mõneks ajaks likku.

7. Alumiiniumist söögiriistad ja nõud
Alumiiniumist söögiriistad kaotavad nõudepesumasinas oma läike ja värvi. Sama jama on ühekordsete plastikust söögiriistadega (kui soovid neid pesta) — nemad kaotavad lisaks läikele ja värvile ka kuju.

8. Juusturiiv
Läbi riivi aetud juust jääb riivi aukudesse üldjuhul kinni ja nõudepesumasinas see üldjuhul ära ei tule. Kui tahad, et tänane juust ei seguneks homsega, siis pese riivi vee all käsitsi, vajadusel kasuta hambatikku aukude puhastamiseks.

9. Sinu kõige parem kokanuga
Kui nõudepesumasinas ei ole spetsiaalset nugade riiulit, pese oma supernugasid käsitsi. Masinas asuvad tavarestid nürivad head nuga.

10. Vasest potid-pannid-kastrulid
Nõudepesumasina kuum vesi ja aur tuhmistavad vasest toiduvalmistamisnõusid. Aga mis on vasest asjade üks võlusid — just nende kaunis välimus!

11. Kõrbenud toidujääkidega ahjupotid, -pannid
Ega need poti külge kõrbenud jäägid naljalt nõudepesumasinaski ära ei tule. Selle asemel kääri käised üles ja asu nühkima, sooda aitab kaasa.

12. Kristallklaasid
Kristallist klaasid tuhmuvad pesumasinas kiiresti ja pesu jätab nende peale triipe, mis ei tule pikka aega maha. Tee kindlaks, kas sinu kristallklaasid on nõudepesumasinas pestavad — see on klaaside peal kirjas. Kui ei ole, siis pese neid käsitsi. Kuna kristall on õrn, siis pesumasinas peavad klaasid olema paigutatud selleks ette nähtud klaasiriiulisse, vastasel korral võivad klaasid pesus katki minna.

Üldise soovitusena võib veel lisada, et kui kahtled, kas mõni ese sobib masinas pesta või mitte, siis pigem jäta ta masinasse panemata. Sinu sisetunne ei valeta üldjuhul.

Allikas: www.goodhousekeeping.co.uk