2. Lase kraanikauss sooja vett täis ja lisa sinna natuke pesuvahendit. Pane sellesse ligunema kõik, mis vajab lahtileotamist: kuivanud toidujäätmetega sööginõud, -riistad, potid-pannid.

3. Tühjenda külmkapp. Vaata üle pakenditel olevad parim enne kuupäevad ja viska ära kõik, mida sa enam ei vaja või kasutada ei saa. Võta kapist välja riiulid ja kastid ning pane eriti mustad asjad kraanikaussi likku. Puhasta külmkapi seinad suunaga ülevalt alla pehme niiske lapiga, millele on lisatud veidi looduslikku puhastusainet.

4. Puhasta tolm köögikappide pealt, lahtiste riiulite ülemiselt poolelt. Nii langeb tolm põrandale, mille saad hiljem kokku korjata. Hea on alustada kraanikausi kohalt ringiga ühele poole, nii et jõuad lõpetades ringiga kraanikausi kohale tagasi. Ära unusta ka külmkapipealset.

5. Puhasta seinakapid. Mikrolaineahi puhasta seest üldpuhastusainega ja jäta paariks minutiks seisma. Senikaua tee puhtaks kappide uksed, hinged ja käepidemed.

6. Tagasi mikrolaineahju juurde. Pühi kuiva lapiga ahju sisemus üle. Kui toidupurud kukuvad põrandale, on see kõigiti okei. Põrand on nagunii viimane.

7. Pliidipealne puhasta sobiva vahendiga ja jäta natukeseks seisma.

8. Kui sul on nõudepesumasin, siis pane kraanikausis ligunenud nõud masinasse või pese need käsitsi. Las kraanikausis olev vesi jääb veel kraanikaussi.

9. Pühi pliidipealne kuiva lapiga üle. Sama lappi ära muude asjade puhastamiseks enam kasuta, sest selle külge jääb paratamatult veidi rasva.

10. Tee puhtaks kohvimasin, veekeetja, röster jm väiksemad köögimasinad, mis köögis kasutusel. Kraanikausis oleva vee alt saad läbi loputada rösteri purupüüdja või kohvimasina tilgapüüdja.

11. Nühi köögitasapinnad puhtaks. Seda on hea teha väikeste ringjate liigutustega, nii ei jää musti kohti vahele.

12. Pese niiske lapiga üle külmkapi, nõudepesumasina uksed. Kui need on roostevabast terasest, võid kasutada lapi peal natuke äädikat. Pese spetsvahendiga üle ahjuuks. Kui ahju peal on mustust ja rasva palju, siis jäta vahendiga kokkutehtud uks mõneks ajaks seisma ja siis tee uks puhtaks. Ära unusta üle käia ka ukse käepidemeid ja pliidinuppe.

13. Puhasta alumised köögikapid ja riiulid, nende hinged, käepidemed ja nupud.

14. Lase kraanikauss nüüd veest tühjaks ja pese valamu ära.

15. Vii prügikast välja ja tee puhtaks prügikasti kapp.

16. Pühi põrand puhtaks ja pese mopiga. Ära unusta kapialuseid ja seinaääri üle tõmmata.

17. Nüüd võid end diivanile puhkama visata, sest köök on puhas.

Allikas: realsimple.com