Mõnusalt kohev keedetud riis on hea süüa ja kahvli peale võtta. Ometi juhtub üle korra, et riis jääb kleepuv ja lögane. Kuidas riisi nii keeta, et tulemus oleks õige ja ootuspärane?

Riisi keetmisel on kasulik teada järgmist:

1. Keetmisaeg. Kui keedad riisi liiga lühikest aega, siis jääb riis kõvaks. Kui liiga pikalt, siis jääb ta kleepuv ja tükiline.

2. Vedeliku ja riisi suhe. Kui potis on vett liiga palju, tuleb märg riis, kui vett on liiga vähe, on oht riis põhja kõrvetada. Vedeliku kogus sõltub riisi kogusest ja selle tüübist:

  • 185 g pikateralise valge riisi jaoks läheb vaja 470 ml vett.
  • 185 g lühiteralise valge riisi jaoks läheb vaja 300 ml vett.
  • 185 g pruuni riisi jaoks läheb vaja 410 ml vett.

3. Enne keetmist on vaja riis loputada. Kalla riis sõelale ja loputa jooksva vee all korralikult läbi. Tee seda senikaua, kui vesi muutub sõelalt läbi lastes täiesti selgeks.

4. Riisi keetmine. Kalla loputatud riis potti, lisa vesi, veidi soola ja lase keema. Kui vesi on keema läinud, sega riisi, pane potile kaas peale ja keera kuumus väiksemaks, nii et vesi õrnalt podiseks — see on riisi keetmiseks õige kuumus.

5. Keetmisaeg oleneb riisi tüübist:

  • Pikateralist valget riisi lase podiseda 18 minutit.
  • Lühiteralist valget riisi 15 minutit.
  • Pruuni riisi aga 45 minutit.

NB! Isegi kui on suur kiusatus seda teha, siis lase riisil rahulikult podiseda — ära võta riisi keetmise ajal potilt kaant ära! Sedasi lahkub vajalik kuumus potist ja keerad riisikeetmise vussi. Riisi ei ole tarvis keetmise ajal segada.

Kui aeg täis, siis tõsta pott tulelt ja lase riisil kaane all seista 5-10 minutit. Ja sinu kohev riis ongi valmis!

Vaata lähemalt videost!

Oma Maitse