Vanematel aegadel oli õues toiduvalmistamisega lihtne – toidu tarbeks oli hoovialadele ehitatud lõkkeasemete kõrvale lisatud vardahoidjad, milles sai metallvardasse aetud lihad või vorstid kuumaks ja krõbedaks “keerutada”. Teine võimalus oli teha klassikalisse “sašlõkivanni” halgudest tuli ning selle kohal siis liha või kala või vorstid söömiseks valmis küpsetada. Täna on õige grilli valimine tunduvalt raskem, kuna valik on mitmeid kordi laiem – kas valida keraamiline grill, klassikaline UFO, gaasigrill ja nii edasi.

Sobiva või eelistatud “ahju” valmist tuleb aga alustada terminoloogiast teeme selgeks, mis asi on barbecue ja mis on grillimine:

  • BBQ on toidu (eriti liha) aeglane küpsetamine spetsiaalses veevanniga varustatud ahjus, suhteliselt madalal temperatuuril (∼70-120°C) suitsuses ja niiskes keskkonnas. BBQ liha omandab kergelt suitsuse maitse ning on tänu aeglasele valmimisele mahlasem kui grill-liha!
  • Grillimine on küpsetamine hõõguvate süte kuumuses, st soojuskiirguse mõjul. Grillides tekib lihale ilus pruunistus kõrge ja kuiva kuumuse mõjul, seetõttu tuleb pöörata tähelepanu liha mahlasuse, meeldiva aroomi ja välimuse säilitamisele.

Lahtiseletatud terminoloogiast tegelikult sõltubki, millist ahju tuleks eelistama hakata – üldjuhul saab iga ahjuga nii grillida kui BBQ valmistada, aga parimaks tulemuseks on ikkagi vaja spetsialiseeruda. Selge on see, et grillida on võimalik kõigega, selleks peab olema vaid kogemus, tunnetus ning oskused tajuda, kuidas liha ja ka muud toorained kuumuses valmivad. Teine suurem valik tuleb teha selles osas, kas eelistada gaasigrilli või söegrille. Elektrigrillid võiksid sellest valikust üldse välja jääda.

Kõik professionaalid ning kokad mainivad aga kui ühest suust, et alati tuleks eelistada söegrilli, sest ka kõige nigelama UFOga on võimalik saavutada äärmiselt mõistlik tulemus, gaasigrillide puhul aga ei tea enne esimest kasutamist kunagi, kas masin on õigesti ehitatud või on tehtud vigu – peamine gaasigrillide viga seisneb liiga suures kaanekubatuuris, mis ei luba tekkida teravamal kuumusel vaid tekitab hoopis haudumisefekti.

Suurima võidukäigu ongi viimastel aastatel teinud mainitud keraamilised grillahjud (Kamado Joe, BigGreenEgg, Primo ja teised), samuti on positsiooni veelgi tugevdanud kuppelgrillid ja tünn-smokerid (Weber, Pro-Q). Oluliselt on oma turuosa kaotanud aga korstendega BBQ- ja grillahjud. Gaasigrillide osatähtsus on oluliselt kasvanud, samas tõelised grilligurmaanid eelistavad ikka söegrille ja BBQ ahjusid. Maailma juhtivaks grillibrändiks on jätkuvalt Weber, järgnevad GrandHall, Napoleon, Campingaz, Broil King.

Turule on toodud ka hulgaliselt põnevaid grillitarvikuid - ürdikraanulid, puidust grillpaberid (wraps) ja -plangul. Vahepeal kogus hoogu grill-briketi kasutamine, kuid tänaseks on tõelised profid kvaliteetse grillsöe peale uuesti tagasi läinud

Peakokad eelistavad keraamilisi grille

Restorani Konrad ja Palace hotelli peakokk Andrus Laaniste, kelle köögiski seisab keraamiline roheline muna mainib, et grillimisel on ülitähtis see, et sa tunned konkreetse grilli hingeelu - igal aparaadil on see erinev ja kindlasti tuleks teha ära rahulikumas rütmis prooviküpsetus, ennem kui suuremat kogust liha grilliõhtul ette võtta.

“See võib olla vägagi riskantne tegevus. Igal grillil on omad plussid-miinused. Kui naudid just kogu grilliprotsessi - alates grilli puhastamisest, ettevalmistamisest, ülessoojendamisest, erinevatest tehnoloogiatest ja ületamatust maitsest/lõpptulemusest - siis on kindlasti mõistlik otsus keraamiline söegrill nagu Big Green Egg. Erinevad suurused, hulga lisavarustust, kvaliteetne järelteenindus.
Kui on oluline mugavus ja kiirus, siis võidab muidugi gaasigrill. Elektrigrill on ilmselt veel kiirem ja mugavam, aga seal pole peaaegu üldse seda nii nimetatud "elava tule maitset", lisab peakokk.

Ööbiku Gastrotalu peremees ning Big Green Egg grillide levitaja Ants Uustalu assisteerib mainides, et tema jaoks on keraamilised grillid rohkem kui grillid - nende kasutusvõimalused, lihtsus ja mobiilsus on midagi, mida teised grillitootjad pole suutnud veel pakkuda.

“Keraamilised grillid sobib tõesti kõigeks, tegu on aparaatidega, mida võiks nimetada ”Mees nagu orkester”. Kui midagi ei saa sellega teha, siis peab iga kasutaja ise enne peeglisse vaatama, kui grilli kiruma asuma,” lisab Uustalu.

Aga grillidest, mis milleks sobib ja miks mida eelistada:

Oma Maitse