Kui lisad oma hommikumunadele lahtikloppimise ajal vett, piima või koort, ei muuda see munarooga õhulisemaks, vaid hoopis tugevamaks, kummisemaks. Lisaks hakkab kuumutamisel munasegust eralduma liigne vedelik ning taldrikule serveeritud kummine munaroog on varsti keset kollakat vedelikku. Oled ju näinud küll!

Liigu siit noolega järgmisele lehele!



Kohevate munade saamiseks tuleb neid vahustada. Ning siin ei ole juttu vaid kahvliga paari löögiga munakollase ja -valge kokku segamisest — vahustamine pikema aja jooksul lisab munasegusse õhku, mis muudab ka munaroa hiljem õhuliseks. Pane kahvel käest ning haara pihku korralik tihe metallvispel ning löö munad ikka korralikult õhuliseks. Nii on tulemus suus pilvpehme ning maitsed avaramad.

Liigu siit noolega järgmisele lehele!



Klopitavatele munadele soola lisamine tõmbab munasegust välja vedelikku ning tulemus on sama mis siis, kui lisada munasegule piima või vett. Soola ja piparda ehk maitsesta oma munaroog sekundid enne seda, kui oled seda pannilt taldrikule tõstmas.

Liigu siit noolega järgmisele lehele!



Ka juurviljade puhul jõuame otsaga veeni, mis juurviljades peitub ning hakkab
kuumusega
munaputru imbuma ning jällegi on taldrikul munapuder koos sellest immitseva vedelikuga. Kasuta omletis või munapudrus varem küpsetatud juurvilju või prae kõik toitaineid lisavad viljad enne samal pannil valmis, eemalda lisavedelik ning alles siis vala munad peale valmima.

Liigu siit noolega järgmisele lehele!


Kui valmistad munarooga ühele-kahele inimesele, ei ole vaja võtta selleks suurt panni — esiteks võtab selle panni kuumutamine palju aega ja energiat ning teiseks kulub pannile ka rohkem rasvainet, mis hiljem jõuab kõik munade kaudu kõhtu. Kolmandaks on suurel pannil munasegu õhema kihina ning liigne küpsemine on kerge tulema. Investeeri väikesesse panni-potti ning valmista ideaalne munapuder.

Liigu siit noolega järgmisele lehele!

Kõrgel kuumusel munapudru valmistamine võidab meile mõne minuti ning hommikusöögi saab kiirelt enne tööle või kooli lippamist valmistada, kuid kuumus on hea ja õhulise munapudru vaenlane. Maailma üks kuulsamaid detektiive ja gurmaane Nero Wolf ütles, et munapudru valmistamiseks tuleb varuda terve hommik ning rooga pidevalt segades üliaeglaselt õrnade kihtidena pajas valmistada.


Kõrge temperatuur lõhub ära munas leiduva proteiinistruktuuri ning munapuder jääb kuiv ja mittemaitsvalt tugev. Lisaks sellele võivad munad suurel kuumusel väga lihtsalt põhja kõrbeda. Lahendus on lihtne — varu hommikuse munapudru pannil hautamiseks 5-7 minutit ning tee seda väga madalal temperatuuril.

Liigu siit noolega järgmisele lehele!

Täpselt samamoodi nagu steikide, kalade ja muude roogadega, toitu jääv kuumus küpsetab rooga edasi ka siis, kui tuli on pajal alt ära keeratud. Tähendab see siis seda, et kui me võtame munapudru tulelt ära, siis kui meile tundub, et roog on valmis, saabuvad lauda munad, mis on üleküpsenud ja kumjad.

Lahendus on imelihtne: tõsta munad pannilt taldrikule minut enne seda, kui nad hakkavad valmima. Munad valmivad edasi ka taldrikul ning sööma hakates on roog imeline ja õhuline.

Allikas: menshealth.com