Kapiuksi lahti lüües tundub manna esimese hooga igavaim asi maailmas, ent temas on ka oma unenäoline külg.

Elevandiluukarva, puhas ja peen on liiv, mida Unemati laste laugudele puistab. Taevamanna, roosamanna — nii ilusad sõnad ja kui palju tähendusi! Manna märgib põlvkondadevahelisi eraldusjooni, sest koos turumajandusega kohale jõudnud krõbinad ja tervisliku toitumise tõus on manna tänaseks troonilt tõuganud. Mina aga pean end kerge härdusega hinges mannapudru peal üles kasvanud generatsiooni esindajaks. Mõne paneb lapsepõlves kogetud mannapuder õudusest õlgu väristama, aga manna pole selles süüdi. Anname talle andeks ja vaatame, mida temaga teha saab.

• Mannaruudud šokolaadiga

Sulata 3 sl võid, lisa 2,5 dl piima ja kuumuta keemiseni. Sega juurde 75 g valget šokolaadi ja 1 tl vanilliekstrakti. Keeruta hästi segamini ja sõrista juurde 3 sl mannat, alanda kuumust ja keeda umbes 5 minutit. Samal ajal sulata mikrolaineahjus või veevannil 150 g piimašokolaadi. Laota pool šokolaadist kandilise nõu põhja ja raputa peale 1,5 dl paisutatud riisi (purustatud riisikoogikesi). Sega ülejäänud 0,5 dl paisutatud riisi mannapudingu hulka ja seejärel laota puding šokolaadikihi peale. Kata mannakiht allesjäänud poole šokolaadiga ning tõsta vähemalt tunniks külmkappi. Serveerimiseks lõika väikesteks ruutudeks.

• Roosamannajäätis

Lisaks järgmisel päeval valmivale jäätisele saab samal õhtul ka mannavahust kõhu täis süüa. Pane potti 1 liiter punast haput mahla (jõhvikas, punane sõstar) ja 1 dl suhkrut. Kui vedelik hakkab keema minema, sõrista sisse 1,5 dl mannat ja vispelda hoolega, et see tükki ei läheks. Keeda 10– 15 minutit. Segu peaks tulema vedelapoolne. Kui tarvis, lisa vett. Jahuta ja vahusta mikseriga. Lisa 2 dl külmkapikülma 35% koort, 2 dl piima ja valmista jäätisemasinaga jäätis.

• Austria toorjuustukook

Vahusta 90 g toasooja võid, 1,75 dl suhkrut ja 300 g maitsestamata toorjuustu ühtlaseks. Lisa ükshaaval vahustades 2 munakollast, 1 sidruni riivitud koor ja mahl, 2 dl hakitud mandleid ja 2 sl mannat. Lase umbes 10 minutit paisuda. Kalla juurde 1 dl rosinaid ja viimasena sega ettevaatlikult juurde munavalgevaht. Määri lahtikäiv koogivorm võiga ja kalla tainas vormi. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni kook on kaunilt pruun. Lülita ahi välja ja jäta kook veel tunniks ahju. Libista noaga koogi servad vormi küljest lahti ja tõsta kook alusele, sõelu peale kakaod ja kaunista šablooni abil tuhksuhkruga.

• Sobib paneerimiseks — ahjukartulid sinepipulbriga

Koori 1 kg kartuleid ja lõika enam-vähem ühesuurusteks tükkideks. Keeda kartulitükke soolaga maitsestatud vees 5 minutit. Nõruta hoolega suurel sõelal. Sega 1 sl (maisi)mannat ja 1 tl Inglise sinepi pulbrit. Kuumuta ahjupannil 220-kraadises ahjus 2 sl hanerasva. Seejärel kalla maitseainesegu sõelal olevatele kartulitele, raputa ühtlaseks ja kalla kartulid kuuma hanerasva sisse. Sega, et kõik kartulid saaksid kaetud. Pane kartulid 40–50 minutiks ahju ning küpseta krõbedaks ja kuldseks. Keera kartuleid poole küpsemise ajal. Enne serveerimist puista peale helbelist meresoola.

• Indiapärane mannapuding rava kesari

Sulata pannil 2–3 sl (selitatud) võid ja rösti 1–2 sl India pähkleid pruunikaks. Tõsta pähklid kõrvale. Rösti samal pannil 8 sl mannat nõrgal kuumusel 2–3 minutit. Aja 250 ml vett keema ja kalla aeglaselt mannale, seda pidevalt segades, et tükki ei läheks. Kuumuta, kuni manna on paisunud, ühtlaseks massiks muutunud ja lööb pannil servade küljest lahti. Siis lisa 250 ml suhkrut ja sega, kuni suhkur sulab. Lisa veidi safranit, kardemoni ja röstitud India pähklid. Võid lisada ka mango-, ananassi- või vanilliessentsi. Jäta mõned pähklid kaunistuseks. Võta pann tulelt, jaga puding portsudesse ja söö kuumalt.

• Rabedad mannalaastud

Sega 300 g pehmet võid või margariini 3 dl suhkruga, lisa 1 muna. Lisa ka 2 dl mannat, 3 dl nisujahu ja 0,5 tl küpsetuspulbrit. Sega tainas hästi läbi ja tõsta teelusikaga küpsetuspaberile laastukesi. Küpseta 180-kraadises kuumuses umbes 9 minutit.

• Bubert

Kuumuta potis 1 liiter piima keemiseni. Sõrista 1 dl mannat keeva piima sisse ja keeda madalal kuumusel pehmeks, umbes 5–7 minutit. Vahusta 5 munakollast 1 dl suhkruga, lisa veidi kuuma putru, sega läbi ja kalla tagasi potti. Kuumuta puder paksenemiseni, aga ära keeda. Maitsesta puder 1 tl vanillsuhkru ja riivitud sidrunikoorega, sega ettevaatlikult juurde tugevasti vahustatud munavalged. Tõsta korraks pliidile tagasi, lase hetkeks keema tõusta, seejärel jahuta. Söö jahtunult keedise, kisselli või kompotiga.

PromoOma Maitse