Koosta plaan

Esimene samm edukal toiduvalmistamisel on planeerida, mida Sa sööd. Võta aega, et läbi mõelda, mida Sa tahaksid nädala jooksul süüa hommiku-, lõuna- ja õhtusöökideks – nii saad Sa aimu, kui palju aega vajad toitude ettevalmistamiseks. Vaata ka oma nädalaplaani – kas Sul on päevi, kuhu on planeeritud töölõuna või õhtusöök ning Sa ei pea toitu kaasa võtma. Lisaks aitab menüü ette koostamine kontrollida, mida Sa sööd ja teha tervislikke valikuid.

Koosta poenimekiri

Poodi ilma toiduainete nimekirjata minek võib olla riskantne ja tekitada kiusatust ebatervislike toiduainete ostuks. Poenimekiri peaks sisaldama vaid toiduaineid, mida vajad kogu nädala toitude valmistamiseks ja vahepaladeks. Põhirõhk peaks olema puu- ja köögiviljadel, väherasvasel lihal, kalal ja täisteraviljadel.

Valmista toitu vabal päeval

Vali päev või paar, mil Sul on aega toidu valmistamiseks. Nädalavahetused on selleks tavaliselt hea aeg kuna saad vabamalt sobivat aega valida ja toidupoes käia. Kui Sa planeerid kogu nädalat, siis vajad suure tõenäosusega ka nädala keskel ühte päeva, et ülejäänud päevade toidud valmistada. Arvesta ka toitude säilivusajaga!

Portsjoni kontroll

Toitude ettevalmistamine ja kaasavõtmine annab Sulle võimaluse portsjonite kontrollimiseks – see välistab ülesöömise, mis võib väljas süües lihtsamini juhtuda. Pea meeles, et toitu pakkides peaks pool portsjonist moodustama köögiviljad, veerand valku (liha, kala, kana, muna) ja veerand täisteravilja.

Tükelda köögiviljad

Kõiki toiduaineid ei saa valmistada varem kui vahetult enne söömist ent see ei tähenda, et Sa ei saaks neid ette valmistada. Tükelda kõik köögiviljad, mida plaanid nädala jooksul süüa ja säilita õhukindlates karpides külmkapis. Siis on köögivilju lihtne kasutada kui soovid neid valmistada nädala alguses, pakkida kaasa vahepaladeks või säilitada nädalalõpuks.

Paki vahepalad kaasa

Selleks, et nälja korral kiireid ebatervislikke valikuid ei teeks, paki vahepalad kaasa ja hoia neid kontoris, käekotis ja autos. Kasuta väikeseid õhukindlalt suletavaid kotte või karpe, mida on lihtne täita ja kaasa võtta.