Kas teie võidutöö oli spontaanne või kaalutlesite põhjalikult, millise maitse need komponendeid kokku annavad?
See oli ikka täiesti spontaanne. Tõin need marjad, lihtsalt segasin kokku ja tundus, et on päris hea. Mingit kunsti seal ei ole, kõike võrdselt. Minu kõige suurem ekspert on mu vanem poeg, kes on 22aastane. Kui tema ütleb, et on hea, siis võib teha. Mul on neli last, kaks poega ja kaks tütart, aga teised ei ole nii suured huvilised. Mõned aastad tagasi, kui ma sain Olustveres ahhaa-elamuse auhinna küüslaugu-suvikõrvitsa hoidise eest, siis tema ütles kohe, et vahetab ketšupi selle vastu välja. Nüüd on sellest kujunenud küüslaugupläust, sest üks meie perekonnatuttav ütles, et see on täitsa pläust.

Moosilaada eeltutvustuses rõhutati, et sel aastal pannnakse rõhk aadlikule meelepärastele maitsetele. Kas see ka mõjutas teie tegemisi?
Ei. ma teen täpselt seda, mis hästi välja tuleb. Mu lapsed ütlevadki nii, et tee seda, mis hästi välja tuleb. Ma panen purki kõike, mis kõlbab purki panna.

Kas oskate öelda, mitu ruutmeetrit teil keldris on hoidiste all?
Las ma mõtlen... Kaheksa ehk.

Ja sügavkülmas on ka midagi?
Jaa, mul on 400liitrine sügavkülmakirst. Mul on ju neli last ja talveks peab valmistuma. Maasikad, vaarikad, mustikad, põldmarjad, herned, need kõik on mul külmutatud.

Kui sellest segamoosist veel rääkida, siis millega seda moosi süüa sobib?
See on täpselt pühapäevahommikune pannkoogimoos.

Mis maitse seal prevalveerib?
See on üsna magus, kuigi tegelikult on suhkrut vähe. Kuna see on tehtud Valge klaarõunaga, siis see annab väga mõnusa magusa maitse. Mustikas samamoodi on hästi magus. Ja sel aastal oli meeletult palju mustikaid.

Just. Järva valla leht kirjutas, et korjasite Retla külje alt üle 150 liitri mustikaid. See on ju tohutu kogus. Kui kaua selleks aega kulus ja mis neist sai?
No tavaliselt läksin hommikul kella kuuest metsa ja kui mu kõige noorem laps, pisike kaheksa-aastane preili, helistas kell pool üheksa, siis mul oli kümneliitrine ämber täis.

See teeb siis neli liitrit tunnis?
Nojah, kolm-neli liitrit tunnis ma korjasin.

Mis neist edasi sai?
Paljud küla vanainimesed, kes ise metsas ei käi, tahtsid mustikaid. Üldse käivad tänapäeval väga vähesed metsas, sest kõik kardavad puuke. Meie külast käin metsas marjul ainult mina ja veel kaks naist. See on kõik. Nii et konkurente seal palju ei ole. Sageli käisime ka emaga koos. Ema tuli õhtul minu juurde ja hommikul vara läksime koos metsa. Aga käisin ka üksi, sellega pole mingit probleemi. Mina metsa ei karda ja eksimist ei karda, sest ma olen kogu elu maal elanud.

Mustikakorjamise järel kerkib ikka küsimus, kuidas te pärast käed puhtaks saate.

Sidrunihappega. Väga hästi aitab. Rabarber ka.

Moosilaada uus koostööpartner, Tammsaare muuseum Vargamäel pani välja eriauhinna parimale pohlamoosile ja selle võitis teie ema pohla-pirnimoosiga. Teie ema korraldab ka seda moosilaata. Järelikult on ta oma teadmised ja oskused pärandanud teile.
No eks ma tema ja vanaema käest selle pisiku saingi. Nii kaua, kui ma üldse mäletan, on ema kogu aeg hoidiseid teinud. Mina aitasin ja õppisin tema kõrval. Kui oma elu peale sain, siis tegin juba iseseisvalt edasi. See nimistu, mida ma teen, on nüüd ikka tunduvalt suurem kui nooruses.

Mis teie eelistused on, moos või mingid muud hoidised?
Eks määrab see, et minu lapsed suurt moosi ei söö. Nad ei söö peaaegu üldse magusat. Seega mina olen rõhku pannud soolastele hoidistele. Kurgid, tomatid, seened. Tänavu olen teinud suvikõrvitsat igasugustes variantides. Supipõhjasid teen talveks: borš, rassolnik, seljanka, seeneseljanka. Nimekiri on pikk. Viimati paar päeva tagasi panin mädarõigast purkidesse.

Te olete ametilt kooli ja lasteaia kokk. Mida lapsed eelistavad?
Lapsed eelistavad toorsalateid.

Siis on teil kui kokal hästi läinud.
Jaa. Kui ma sinna tööle läksin, siis nad olid suhteliselt skeptilised, aga ma suutsin nad õpetada toorsalateid sööma. Lapsed söövad üldse hästi sooja toitu, kartulit, liha, riisi.

Kas teil on järgmiseks aastaks ka mingi plaan, millega võistlema minna?
Mul ei ole plaane. Ma teen seda, mis pähe tuleb ja mis välja tuleb.

Katrin Altmetsa segumoosi retsepti leiad SIIT:

Kui ka sinul on mõni tore moosilugu või -retsept, mida teistega jagada, kirjuta sellest

Jaga
Kommentaarid