Algus koju tekkinud rabarberitest

Kui uurida Maidult, et kust tuli üldse idee teha rabarberitest kaste ning lisada sinna veel üsna ootamatuks kaaslaseks vürtsköömneid, tuleb välja, et kõigi kastmete idee tuleb ikka Maidu enda maitse-eelistustest.

“Sellega läks nii, et kunagi, natuke üle viie aasta tagasi, oli kodus äkitselt väga palju rabarberit. Ei mäletagi, kust see tekkis, küllap mõni sugulane tõi. Abikaasa ütles siis, et võtku ma sellega midagi ette, muidu viskab rabarberid ära. Ja siis ma võtsingi ette — hakkasin mõtlema, et prooviks neist mingi kastme teha,” selgitab Mait ja lisab, et kui paar varianti valmis sai, viis ta need ühele tuttavale maitsta. Tuttav maitses ja sõnas: “Ohhoo, need kastmed on väga head — neid peaks kindlasti tootma hakkama!” … Ja nii see kõik alguse saigi.

Aga kuidas sattusid Maidu mõtetes ja katsetustes kokku rabarber ja vürtsköömned? “Mulle endale vürtsköömned väga maitsevad ja nii ma siis mõtlesingi, et prooviks nendega ka kastet teha. Kõik minu retseptid sünnivadki niimoodi — enda eelistuste põhjal, ise katsetades,” räägib Mait.

Multifunktsionaalne ja armastuse maitsega

Rabarberikaste vürtsköömnetega on mõõdukalt vürtsikas ja magushapu. Seal on tunda natukene soolakaid variatsioone, kuid samas on selles õhulisust. “See on lummav kaste — abikaasa ütles, et armastuse maitsega,” kirjeldab Mait. “Iga kord, kui kastet keedan, siis ikka natuke maitsen ka ja leian end ikka ja jälle mõtlemast, et küll sai kunagi alles hea asi välja mõeldud! Natuke nagu sõltuvust tekitav,” iseloomustab Mait kastme olemust ja maitset.

Kokku sobib kaste pea kõigega, millega inimene ise seda kokku sobima panna tahab. Maidu sõnul on kaste ideaalne sealihaga, vorstikestega, ahjupraega, lambalihaga, kuid kui mõni jahimees peaks veel näiteks metssea üles korjama, siis on kaste suurepärane ka metssearibiga. “Grillimiseks sobib kaste väga hästi. Samas võib seda panna ka hommikupudrule silmaks. Juustu juurde sobib ka,” räägib Mait ja jõuab siis järeldusele, et tegelikult on kaste nii laia kasutusvõimalusega, et seda võib süüa kasvõi praemunaga.

Mait kasutab oma kastmetes võimalusel vaid kohalikku toorainet, kuid näiteks vürtsköömned muidugi Eestis ei kasva. “Näiteks rabarberi toon Lõuna-Eestist, mul on paar sellist kindlat kohta — tegemist on taludega, mis kuuluvad mu klassivendadele,” räägib Mait ja lisab, et küüslauk on samuti kindlasti eestimaine.

Ühe roa ümber toimetagu üks inimene

Kastme retsept jääb muidugi mõista Maidu kööki, kuid vihjeks ütleb ta, et põhilised koostisosad on ikka rabarber, punane sibul, küüslauk, vürtsköömned ja maitseained. “Ja ma arvan, et ühte rooga teeb ikka üks inimene, liiga palju kokkasid ei mahu lihtsalt ühe roa ümber ära,” arutleb Mait.

Uurides Maidult, et kust tekkis tema enda kokandushuvi, naljatleb ta: “Suurtele meestele meeldib ikka hästi süüa ja suured mehed armastavad tavaliselt ka kokata… võib-olla on sel asjaga midagi pistmist.”

“Kastmete tagasiside on üldiselt väga positiive. Alati on muidugi inimesi, kellele ei maitse see või too ning on neid, kes vürtsist ei söö, aga ega ma kellelegi ettekirjutusi ju teegi, et armastama peaks. Kuid rabarberikastmega oleme võitnud erinevaid auhindugi, näiteks eelmisel aastal Olustvere hoidistemessil,” ütleb Mait lõpetuseks.

Maidu Kastmeid saab laatadelt, kus Mait ise müümas käib, kuid kui ühtki laata parasjagu ees ei seisa, on võimalik tellida ka helistades 501 5747, kirjutades mait@lambertproductions.ee või läbi Maidu Kastmete Facebooki lehe.

Jaga
Kommentaarid