Vutt

Kanuusse ja kummipaati


"Grilli köögivilja!" üleskutset oled kuulnud? Kodus palun, aga suurem jagu veematkajaid siiski teab, et salatiga kaugele ei sõua ja eelistab võtta teele kaasa mõne liharikka suupala, mida lõunapausil või õhtul lõkke ääres mõnus sussitada ning aitab taastada aerutamisel jõele jäänud jõuvaru. Mõlaga vaheldumisi sobib samal otstarbel pihku võtt ka snäkkvorstike – saab süüa kohe.


Šašlõkki hapuks minemise hirmus paljud kaasa võtta ei julge. Karta pole vaja. Toidu säilitamiseks veematkal on mitmeid võimalusi, kuid ära ajab asja ka paadipõhi, millele asetatud ja mõne riideesemega kinni kaetud šašlõkipakk kevadvete külmuses paar päeva vaevata vastu peab, oodates oma nirvaanat – lõkkeõhtut. Nii et peljata ei tasu, kuid vorstiga on asi siiski lihtsam.

Ajame natuke Eesti asja ka! Minnes Koivale või mõnele muule Läti jõele võiks vähemalt grilltooted Eestist kaasa osta.

Matkale ja retkele


Põhimõtteliselt peab paika siingi kõik, millest eespool juttu. Lihatoodete säilitamise erivahendeid aitavad edukalt asendada läbikülmutatud veepudelid. Grillvärgi võib siis pista niisama kilekotti jääpudelite vahele ja fliisi, rätiku või sooja pesu ümber kerida. Nii püsib toit jahedas vähemalt päeva. Kaasas pole ka üleliigseid asju nagu külmkast – vaja sul maadelda selle tühja tahukaga, teel koju.

Kui matkaseltskonnas on lapsi, kellele grill ei lähe, aga istub sardell, talita nii. Tee sinna pikilõige ning täida juustuga, edasi keera kogu kupatus fooliumisse ja vajalikul hetkel ole vaid osav ja aseta oma hõbedane taskutorpeedo – mahub tõesti taskusse – tule kohale. Laste puhul kustutab kenasti nälga ka matkaklassika Esimesed sammud Kaukaasia radadel ehk viiner vardas. NB! Toomingas võib anda mõru maitset.

Looduses liikudes on viisakas jälgida ka reegleid, mis aitavad teistelgi leida eest vähemalt sama heas korras piknikukoha.

Terrassile ja aeda


Siin saab ära teha kõik vigurid, mis grilltarvete nappuses metsikus keskkonnas tegemata jäävad. Kuigi rõdul lahtisel tulel grillida ei tohi, võib mõned sammud majast eemal lüüa lahti suurejoonelise grillipeo. Siiski, kui sedavõrd vahetu kogemus naabreid häirida võiks, on targem võtta grillida kiiresti valmiv toode nagu äsja müügile tulnud Eelküpsetatud BBQ maitselised ribid või searibid vähese tšilliga, samuti eelküpsetatud on valmis veel enne, kui naaber haisu ninna saab.

Sibula šašlõkk, umami šašlõkk, BBQ šašlõkk ja erinevad grill-lihad – needki on oma kohal, kui küpsetamiseks piisavalt aega ja oskus süsi süüdata, sest valmis toodetega eksida on palju raskem, kui otsast lõpuni kõik ise tehes. Ja miks ei võiks siis grillimine olla lihtne ja nii nagu vanasti, eriti veel, kui keegi teeb grilltooted sinu jaoks valmis ise ja hästi. Aga kui mõni sus seltskonnas niiväga modernsemat joont ajama peab, siis võib ju selle peekoni spargli ümber ka väänata.