Või siis, kui meil nii palju aega ei ole, siis teist kohalikku hõrgutist, Ayam betutut, ehk esmalt maitsestatud, siis aurutatud ja seejärel krõbedaks praetud kana. Sellist ettepanekut ei pea meile mitu korda tegema ja juba samal õhtul olimegi Agungi külas elu kõige värskemat kana söömas.

agungi kodu paraaduksAgungi kodu paraaduks.

tseremooniate jaoksKrundi kõige uhkem maja on tseremooniate läbi viimiseks.

kunagine riisiaitKunagine riisiait, millel tänaseni on tseremoniaalne roll majapidamises.

Jõudsime kohale Agungi sugulaste juurde, kelle peretütar Febry (ta sündis veebruari kuus) ütles, et “cooking is my passion”. Ja seda oli tema toitudest tunda. Febry asus oma emaga koos kana jaoks bumbut, ehk vürtside-ürtide segu tegema. Bumbu sisse läks galangal, küüslauk, tšilli, kurkum, küünlapähkel, krevetipasta, laimilehed, must pipar, koriandriseemned ja seesamiseemned. Sellest tehti kiviuhmris ühtlane pasta.

bumbu ja tapioki lehedVajalik ayam betutu valmistamiseks.

kook on tagasihoidlikKöök on tagasihoidlik, aga sealt väljuvad road mitte.

febry in actionValmib bumbu.

Mõne aja pärast saabus rolleril perepoeg ühes käes elus kirju kana. Tegime temast juba pilti, kui naised poisiga õiendama hakkasid. Tuli välja, et sellisest värvilisest kanast tehakse kanakarrit, aga mitte Ayam betutut. Mis siis ikka, poiss võttis kana jälle kaasa ja kadus rolleril. Mõne aja pärast oli ta tagasi, käe otsas valge kana, millega naised rahule jäid.

kanavahetus 1Saabub kana, peagi selgub, et vale sort.

kana valeSellest kanast on paslik karrit keeta.

kanavahetud 2Saabus uus kana, seekord õige.

Siis järgnes kogu liha lauale jõudmine oma eheduses – kana tapeti ja värske veri lasti välja. Seda verd kasutatakse nt kohaliku köögiviljaroa lawari maitsestamiseks, aga sel päeval praeti see koos soolikate ja maksaga pannil krõbedaks ja maitsestati soolaga. Siis valati kanale keevat vett ja kitkuti kibekiirelt sulgedest puhtaks. Siis sisikond välja ja pessu. Ja 10 minutiga oligi kana maitsestamiseks valmis.

pessuKana pessu.

kana taitmineKana kõhtu läheb bumbu ja tapioki lehed.

actionNaised ametis.

maks ja soolikad pannileKõik söögiks.

särisev sisikondSärisev sisikond.

kana keemaKana keema.

Kana kõhtu läksid tapioki lehed (aga võib panna ka muid söödavaid rohelisi lehti) ja seesama bumbu. Pealt hõõruti ta samuti bumbuga kokku. Siis kana potti, põhja vett ja pooleks tunniks keema. Peale keetmist pruunistati kana igalt poolt ja keetmisvedelik serveeriti ülimaitsvaks kastmeks. Kõrvale riis ja Sambal goreng ehk praetud sambal šalottsibulast, tšillist ja küüslaugust. Ja oligi valmis, kogu Balil oldud aja raudselt parim toit!

kana valmisKana on juba kuldne.

sambal gorengPraetud sambal – sambal goreng.

Febry oma teosegaFebry oma teosega – ayam betutu.