Kes moodustavad barbeque-meeskonna Insomnia BBQ?

Meeskond on neljaliikmeline: Tanel Tammai, Ardo Kalda, Keijo Kumpas ja Kristjan Peterson.

Mis on Teie kõigi Taust ja kui kaua olete BBQ ja lihaga tegelenud?

Me kõik oleme väga erinevatelt elualadelt, kuid ükski neist pole kuidagi seotud kokandusega, BBQ võistlused on meie hobi. BBQ-ga olen mina vist meist neljast kõige kauem jännanud ja seda nüüd juba seitse või kaheksa aastat.

Miks otsustasite hakata lisaks niisama grillimisele ja BBQ-ahju ees istumisele asja ka võistlustasandil tegema?

Võistlustasandil oleme seda teinud juba paar aastat, eelmine aasta toimus Vanamõisa BBQ festival ja see on meil praktiliselt naaber, võtsime Taneliga südame rindu ja läksime. Kohe võitsime ka ribi vooru ja kastmes olime vist kolmandad.

Kogemus oli nii äge, et otsustasime sellega edasi tegeleda ja just võistlusvormis. Selleks aastaks lisasime meeskonda Keijo ja Kristjani, sest nii öelda täisvõistlusvoorud võib ka kahekesi ära teha, kuid võistlus BBQ puhul on äärmiselt oluline pöörata tähelepanu kõikidele pisidetailidele ja kahekesi rabeledes võivad need hakata kahe silma vahele jääma ja annavad pärast tulemustes märku.

Mis on Teie kõigi lemmiklihad, mis parim ja lemmikuim valmistusviis?

Noh nagu tulemustest näha, siis on meie leivanumbrid siiski erinevad sealiha tükid ja ka brisket ehk veiserinnak. Meie punase kalaga oleme ise rahul, kuid ilmselgelt peame seda muutma, sest tulemused näitavad seda. Meie teeme siiski BBQ ahjus omi asju.

Millisel võistlusel mõned nädala tagasi Saksamaal käisite ning mis kohad võitsite?

Saksamaal Bremenis käisime WBQA (World BBQ Association) Euroopa Meistrivõistlustel. Võitsime esikoha sea aba voorus ja kolmanda koha sea ribi voorus. Ülejäänud kohti ei võitnud, vaid kaotasime.

Mis muutis võiduroa eriliseks, et valiti Euroopa parimaks?

No tulemuspunkte vaadates tundub et meie maitseprofiil, valmidusaste ja esitlusviis olid kõik sellised mis kohtunikele sobisid.

Räägi lahti võidu ja kolmanda koha toonud roogade valmistus ning retsept, serveerimine!

Sea aba lahti kirjutada on üsna pikk protsess, juba noa töö selle tüki lammutamisel võtab tund aega, lisaks liha süstimine ning maitseainesegu peale panek on omaette kunstid. Lisaks on liha küpsetamine alates ahju panekust kuni lõikama hakkamiseni 11 tunnine suhteliselt aktiivne protsess.

Kohapealt saadud tooraine (WBQA võistlustel antakse tooraine kõigile kohapealt, et luua võrdsed võimalused) aba näol oli kehv, sest kaks klassikalist tükki, mis muidu karpi pannakse olid mahalõigatud ja kogu nn. mänguplaan tuli käigu pealt ringi teha. Õnneks leidsime õiged tükid ja saime oma ära teha, mis tuleb välja on Euroopa parim.

Ribiga oli see lugu, et kui paberites oli lubatud nii nimetatud spareribs, mis on suuremad ja lihakamad tükid, millega ka siin harjutanud oleme, siis kohapeal anti hoopis babybackid, mis on väiksemad ja palju õrnemad luuga lihad. Õnneks oleme piisavalt lugenud ja notsu tükkidega kursis ning oskasime oma ajatabelid ringi teha.

Meie sealiha maitseprofiilid on väga Ameerikalikud ja tundus, et eurooplastele maitses. Eestlastele on ka seni maitsenud.

Kuidas Saksamaa BBQ-võistluse konkurentsi hindad - Olid kohal Euroopa parimad?

Oli puudu üks väga kange Inglaste tiim, kuid muidu jah, võib öelda, et kohal olid tugevad tiimid ja riike kust tuldi oli väga palju, ülevalt Rootsist kuni alla Marokoni välja.

Mida õpite võistlusel meeskonnana ehk mida saab veel paremini tulevikus Teie lihade puhul teha?

Meie nõrkuseks jäi siinkohal kindlasti vähene ettevalmistus nii öelda kõvera lusika voorudes. Me pole keegi kokad ja me küpsetame liha ning kõrvalroad ja serveerimine pole meie ampluaa. Me oleme siiani osalenud ainult KCBS-i reeglite järgi, kus serveerida võib salati või peterselli padjal ainult liha ning igasugune kunst seal ümber pole päris meie pärusmaa.

Need kaks vooru, kus olime esirinnas, olid KCBS-i reeglite järgi. Kolmas asi oli veiserinnak, selle maitse tuli meil tavapäraselt hea, kuid seda kehva ja vintsket tükki me oma tavapäraste temperatuuridega pehmeks ei saanudki.

Tulevikuplaanid: Mis on järgmisena Insomnia BBQ plaanis, mis võistlused, uued retseptid jne.?

Plaanis on palju (siinkohal mainin ära, et me ei tegele cateringiga ja restorani avada ei kavatse, kuid vahest teeme headele sõpradele ja sugulastele süüa). Esiteks on vaja ahjud välja vahetada. Vanad Stovemani sarvikud on küll truud kaaslased, kuid juba väsinud ja vajaksid täiustamist. Meil on pooleli praegu kaks suurt ahju, mis on rohkem sobivamad võistlusteks juba sellepärast, et nad tulevad ilmastikukindlad.

Võistluste poolest tahaks 2017. aastal kindlasti Eestis niipalju kui võimalik osaleda - Eestis kindlasti Vanamõisas toimuvad EMV ja väidetavalt peaks ka olema mingi Baltikumi meistrivõistluste etapp tulemas. Meil on ka vaja Sillamäe Lihakunni tiitlit kaitsma minna, kui see võistlus toimuma saab. Kindlasti tahaks lõpuks ka suure sea küpsetamisel osaleda.

Euroopa poolest meil hetkel veel plaane tehtud pole, kuid neid etappe, kuhu läheme kindlasti tuleb, hetkel otsime ja vaatame. Nimelt tahaks osaleda rohkem KCBS-i egiidi all toimuvatel võistlustel, kus liha on kuningas. WBQA egiidi all toimuvad järgmisel aastal Iirimaal maailmameistrivõistlused. Selleks, et sinna minna peaksime oma esitluse poolega kõvasti tegelema. Eks paistab, emotsioonid on praegu laes ja kõik mehed on tahtmist täis seda ära tegema.

Sooviks tänada ka häid inimesi, kes nõu ja jõuga meile abiks olnud: Ralf Rõivast, Martin Paasi, Arvi Pitelkovi, Jaan Habichtit, Kristjan Salmret, Jarmo Luhti.