Kalakukko on traditsiooniline kalaroog, mis on pärit Soome Savonia maakonnast. Retsept on peamiselt mõeldud ahvenate tegemiseks, kuid sobib näiteks ka rääbiste, räimede ja lõhe valmistamiseks.

Soome traditsioonilise kalapiruka või kalakukko valmistamiseks võib kasutada nii soola- kui suitsupekki. Sool segatakse veega ja lisatakse jahu. Tainas tehakse alguses sitke, siis vormitakse see leivalaual paari sentimeetri paksuseks ümmarguseks rattaks. Sellele riputatakse pisut rukkijahu. Siis laotatakse rattale kihiti kalad ja pekk, pealmiseks kihiks jääb pekk. Taignaratta servad kastetakse veega üle ja keeratakse täidise peale. Liitekohad silitatakse sõrmega tasaseks. Lõpuks riputatakse pirukale pisut jahu ja pannakse ahju küpsema, kirjutab Soome-Ugri kokaraamat ehk SURI.

Pirukas peab olema ahjus vähemalt 4-5 tundi, nii et kala rootsudki muutuksid täiesti pehmeks. Sel ajal on vaja jälgida, et pirukas ei läheks kõrbema ja rasv ei voolaks välja. Kui koorikusse tekib küpsetamise ajal lõhesid, tuleb need kohe paigata järelejäänud taignaga. Paari tunni küpsetamise järel on pirukas sedavõrd koorikuga kattunud, et seda võib määrida pekitükiga. Piruka sisse pannakse ka kaalikat ja sealiha, kartulit ja sealiha või hapukapsast ja sealiha.

Vaata videot, kuidas üks hea kalakukko või kalaleivake valmistada:

Kui soovite näha originaalkeeleset Soome retsepti, vaadake seda SIIT!