Eestis on silme aastasadu toiduks tarvitatud ja välisturgudele edukalt müüdud. Eesti kuulsaimaks silmujõeks on Narva jõgi. Sealt püüti ja viidi marineeritud silmusid Peterburi turule juba vähemalt 200 aasta eest, ent küllap veelgi ammusemal ajal. Narva silmud oli kindel kaubamärk. Teiseks suuremaks silmujõeks on Pärnu.

Silmude puhastamisel on oluline saada maha neid kattev lima, pesta seest välja sinna jäänud mustus ja lasta välja veri. Restoranikvaliteedis silmu saamiseks on tarvis silm ka seest puhtaks saada ehk siis lasta “loomadel” voolavas kraanivees mõni päev end tühjendada. Kodutarbimiseks pole seda vaja aga teha.

Parim viis silmude puhastamiseks on nad panna suurde kaussi ja kallata üle suureteralise soolaga. Silme soolaga kokku segades (neid tuleks kausis regulaarselt segada) tuleb lima neilt lahti ning silmud hakkavad surema. Sool tapab silmud mõne tunniga, mille järel on võimalik silmud värske veega puhtaks hõõruda ja uhtuda, seejärel nõrutada. Nüüd tuleks väiksema silmukoguse juures silmule torgata nuga kõrri ja lasta neist veri välja. Seejärel uuesti silmud soola ja veega läbi uhtuda.

Kui silmud on puhtad, on parim viis silmude valmistamiseks nende röstimine. Röstige silme alati õues. Parim on seda teha süte kohal grillil kahepoolse grillresti vahel. Röstida tuleks nii kaua kuni silmude nahk on muutunud pruuniks ja hakanud kobrutama. Nüüd saab silme marineerida või kasutada muul viisil. On teada ka silmude suitsutamisest, kuid see on pigem erandlik, kuna just röstimine toob esile silmu erilise maitse.