Alla 40aastaste ja eriti kuni 25aastaste elanike seas on kala tarbimine ja kulutused kalale kasvanud viimasel kolmel aastal 69 protsenti. Keskealiste ja vanemate inimeste tarbimine ning kulutused kasvasid 29 protsenti. Kuni 24aastased noored on hakanud kalale kulutama varasemast rohkem ehk keskmiselt 48 eurot inimese kohta.

„Eestist suunatakse ekspordiks 2/3 toodangust, aga elanikud ise peaksid kasutama võimalust ja sööma rohkem värsket kohalikku lühikese tarneahelaga kala ja kalatooteid,“ ütles maaeluminister Martin Repinski.

Viimased kolm aastat on kalatoodete tarbimine püsinud samal tasemel. Kala jaehinnad on tõusnud kiiremini kui teiste põhiliste toidukaupade hinnad, aga võrreldes 2012. aastaga on tarbimine sellele vaatamata ühe protsendi tõusnud.

Eesti Konjunktuuriinstituut viis 2016. aasta juunist oktoobrini läbi kala ja kalatoodete tarbimise uuringu, mis oli kolme viimase aasta kohta 2013-2015.

Uuringu eesmärgiks oli selgitada välja, millised on elanike kala ja kalatoodete tarbimisharjumused ning kas ja kuidas on kala ja kalatoodete tarbimine muutunud võrreldes varasemate aastatega.