Verivorstide tegemine ei ole mingi superkunst, vaid täiesti jõukohane kõigile soovijaile. Selleks on vaja sobivaid tooraineid, maitseaineid ning spetsiaalset vorstipressi või hakklihamasinat. Me käisime verivorstitegu jälgimas Võistes, kus elab ja toimetab Mägra talu perenaine Valentina Suviste, keda kodused kutsuvad Valjaks. Valja on käbe naine, kes müüb igal laupäeval omakasvatatud kaupa Viimsi taluturul. Verivorstide tegemise õppis ta ära ämma käest, kui 70ndatel aastatel Võiste kaluriga abiellus. Peale seda pole ta verivorsti poest ostnud ja nüüd valmistab neid jõuludeks ka oma sõpradele.

Valja jagas oma retsepti ja nippe meilegi — see kõik on imelihtne! Vorstide tegemiseks vajalik verepulber ja soolikad ning kõik maitseained on võimalik muretseda näiteks Veikandi veebipoest: saksavorst.ee. Verivorste on hea teha kahekesi: üks sätib soolikaid masina otsa ja teine ajab segu ette. Valjal oli abiks tema hea tuttav Jana, kellega koos on nad verivorste teinud kümneid ja kümneid kordi. Muide, Jana teeb ka verikäkke, lisab veresegule piima, nisu- ja odrajahu, maitseained, rosinad ning keedab neid nagu pelmeene. Nii maitsvaid ja hõrke verikäkke juba poest ei saa!

KOOSTISAINED

1 kg odrakruupe
600-800 g pekisemat läbikasvanud liha
300-400 g sibulat
125 g verepulbrit
0,5 l vett
seasoolikaid
1,5 spl soola
2 tl pipart
2 spl majoraani
4 spl vorstirohtu
1 spl tüümiani
1 tl jahvatatud muskaati

VALMISTAMINE

1. Pese kruubid vett vahetades korralikult puhtaks — senikaua, kuni loputusvesi on täiesti selge. Pane keema, 1 kilo kruupide peale arvesta 2-2,5 liitrit vett. Keera kuumust vaiksemaks, lase podiseda, kuni kruubid on peaaegu pehmed. Vii kruubid jahedasse jahtuma.

2. Vahepeal lõika liha kuubikuteks ja haki sibul. Prae liha vaiksel tulel ja natukese aja pärast lisa sibul, prae koos edasi sibula klaasistumiseni. Lisa praadimise ajal soola ja pipart. Tõsta pliidilt ära ja lase jahtuda.

3. Nüüd valmista verepulbri segu ja soolikad ette. Selleks võta ettenähtud kogus pulbrit ja pool liitrit külma vett. Lisa vett pulbrile vähehaaval ja sega kogu aeg, nii ei teki tükke. Sooled pese veega läbi, nii näed ka, kas nad on terved ja parem on ajada lehtri otsa. Kui kuskil märkad auku, siis lõika selle koha pealt soolikas läbi.
Kuna soolikaid müüakse soolatult, saab vorsiteost järelejäänud soolaga üle puistata ja panna kotti tagasi. Nad säilivad külmkapis edukalt ja vorsti saab teha veel mitu-mitu laari.

4. Vorstisegu saamiseks lisa jahtunud kruupidele praetud sibul ja liha, maitseained ning sega korralikult läbi. Nüüd maitse ja lisa kas soola või teisi maitseaineid, mida parasjagu vaja. Segu peab olema pigem soolasem, sest vorstide keetmise ajal soolasus väheneb. Nüüd on aeg lasta teistelgi maitsta, aga olge siin ettevaatlikud, sest segu on maitsev ja soolikate täitmiseks võib väheks jääda!
Lõpuks vala valmis kruubimassi sekka veresegu ja sega hoolega läbi.

5. Nüüd pane paika vorstipress või hakklihamasin (selle otsa tuleb muretseda soolikatele sobiva suurusega lehter). Samal ajal pane tulele laia (soovitav ka paksema) põhjaga pott veega, kuhu on lisatud näpuotsaga soola.
Lükka soolikas lehtri otsa ja täida masin(press) vorstiseguga. Kui üks ajab segu ette, siis teine peab jälgima, et mass läheks ühtlaselt soolikasse. Pane tähele, et soolikas ei saaks liiga pungil täis, muidu ta keeb lõhki. Täidetud vorstisoolikale keera keerud peale, et oleks koht, kust verivorste hiljem lahti lõigata. Pane vorstid alusele, siis on neid hea kuumenema libistada. Lase vorstidel keeda umbes 15-20 minutit vaiksel tulel. Tõsta vorstid sõelaga veest välja ja jahuta kiiresti. Ongi valmis!

Antud kogusest saab umbes 5 kilo verivorste.

PromoOma Maitse