Jõulukastmete maitsestamise nippe
Ingver annab paljudele kastmetele mõnusalt särtsu juurde. Sobib väga paljude maitsetega, eriti hästi just puuvilja- või marjakastmetega või aasiapäraste kastmetega. Võid kasutada nii peeneks hakitud, riivitud ingverit kui ka riivitud ingverist välja pigistatud ingverimahla.
Apelsin ja mandariin on eksootilised puuviljad, mis kõige sagedamini seostuvad jõuludega. Kasutades maitsestamiseks tsitruseliste mahla või ka koort, saab magusmõrkja ja igati jõuluse maitselisandi. Magushapud tsitruseliste kastmed sobivad hästi kana-, pardi-, hane-, sealiha ja ka näiteks lõhepraega.
Kodumaised talveõunad ja -marjad on tänuväärsed jõulukastmete valmistamisel. Hapukasmagus marja- või õunakaste, kus lisaks ingverit ja jõuluvürtse, annab üsna palju võimalusi selle kastme kasutamiseks. Sobib eelkõige sea- ja linnulihadega.
Portveinid, kodumaised marjaveinid või ka porterõlu sobivad suurepäraselt kastmete sisse sättimiseks. Ka Vana Tallinna liköör oma vürtsika magususega on suurepärane kastmete maitsestaja.
Jõuluvürtsid – kaneel, muskaat, ingver, kardemon, tähtaniis, nelk jm — on peaaegu kohustuslikud jõulukastmete maitsestamisel. Tavalisi klassikalisi kastmeid võib sel jõulupidude hooajal maitsestada erinevate vürtsidega. Lisa näiteks tavalisele bechamel-kastmele muskaati või sabayon-kastmele kardemoni ning veidi jõulusem maitse ongi olemas.