Apelsin ja mandariin on eksootilised puuviljad, mis kõige sagedamini seostuvad jõuludega. Kasutades maitsestamiseks tsitruseliste mahla või ka koort, saab magusmõrkja ja igati jõuluse maitselisandi. Magushapud tsitruseliste kastmed sobivad hästi kana-, pardi-, hane-, sealiha ja ka näiteks lõhepraega.

Kodumaised talveõunad ja -marjad on tänuväärsed jõulukastmete valmistamisel. Hapukasmagus marja- või õunakaste, kus lisaks ingverit ja jõuluvürtse, annab üsna palju võimalusi selle kastme kasutamiseks. Sobib eelkõige sea- ja linnulihadega.

Portveinid, kodumaised marjaveinid või ka porterõlu sobivad suurepäraselt kastmete sisse sättimiseks. Ka Vana Tallinna liköör oma vürtsika magususega on suurepärane kastmete maitsestaja.

Jõuluvürtsid – kaneel, muskaat, ingver, kardemon, täht­aniis, nelk jm — on peaaegu kohustuslikud jõulukastmete maitsestamisel. Tavalisi klassikalisi kastmeid võib sel jõulu­pidude hooajal maitsestada erinevate vürtsidega. Lisa näiteks tavalisele bechamel-kastmele muskaati või sabayon-kastmele kardemoni ning veidi jõulusem maitse ongi olemas.