Aasta lõpp on käes ja aeg on oma vanematest või vanavanematest järele jäänud kristall lauale tuua. Toidud sellele sädelevale lauale on valitud ka veidi nostalgiahõngulised ja härmas viina kõrvased.

1. Pidulikud pliinid ja soolaseenesalat

6 imelist aastavahetusrooga härmas viina kõrvale
Foto: Jüri Seljamaa

5,5 dl piima
20 g pärmi
500 g nisujahu
0,75 tl soola
1 sl suhkrut
1 muna
1,5 sl võid
õli ja võid praadimiseks

SOOLASEENESALAT
300 g soolatud seeni
1 sibul
hapukoort

Soojenda pool piimast leigeks ja sega sinna sisse pärm. Kui pärm on sulanud, lisa pool jahust. Sega mass ühtlaseks, kata nõu rätikuga ja pane tunniks ajaks sooja kohta kerkima. Kui juuretis on kerkinud, lisa sool, suhkur, munarebu ning pärast korralikku läbisegamist ka ülejäänud jahu. Sega ühtlaseks. Nüüd läheb tainasse ülejäänud soojendatud piim — vala seda järk-järgult pidevalt segades. Tainas peab jääma hapukoorepaksune. Kata nõu jälle rätikuga ja pane uuesti sooja kohta kerkima.

Kerkinud tainas sega veel kord, et see alla vajuks, ning aseta uuesti sooja kohta kerkima. Head pliinid tulevad siis, kui tainast lastakse üles kerkida vähemalt kaks-kolm korda. Lõpuks — kui tainas on uuesti kerkinud — lisa õrnalt segades vahustatud munavalge. Pliinide küpsetamist on vaja alustada nüüd kohe. Kuumuta pann hästi tuliseks ja prae pliine võis või taimeõlis.

Paku lisandina kuuma võid, hapukoort, soolatud lõhet, seenesalatit, kalamarja, kilu, marineeritud silmu, hakitud mugulsibulat.

Soolaseenesalati jaoks leota soolatud seeni üleöö või keeda kaks korda vett vahetades sool välja. Haki seened ja sibul hästi peeneks ning sega hapukoorega. Aseta külmikusse maitsetuma.

PromoOma Maitse